Monumenten

Sittard Rijksmonument Commercieel Woonhuis

RM33746 Einighausen - Everstraat 6 : Boerderij

Een boerderij met aan de straat een topgevel van baksteen met vlechtingen uit de negentiende eeuw. Aan de binnenplaats zit nog  vakwerk uit de zeventiende eeuw. Inrijpoort onder een zadeldak. 

Locatie: Einighausen, Everstraat 6
51° 0' 10" NB, 5° 49' 37" OL

Rijksmonument: 33746
Kadaster: STD00-R-504

Bouwstijl: Traditioneel ambachtelijk.

Bouwhistorie: Grotendeels uit de 18e en 19e eeuw met elementen uit de 17e eeuw.

Exterieur: Een boerderij met aan de straat een topgevel van baksteen met vlechtingen uit de negentiende eeuw. Aan de binnenplaats zit nog  vakwerk uit de zeventiende eeuw. Inrijpoort onder een zadeldak.  Van origine  een L-vormige boerderij, gebouwd in de achttiende –negentiende eeuw. De woning en het poortgebouw zijn gesitueerd aan de straat. Het rechtergedeelte is gelegen aan de Korte Vaart, de vroegere stallen, waarin twee woningen zijn gerealiseerd. Het gevelmetselwerk is uitgevoerd met bruinrode veldbrandstenen in kruisverbanden en platvol gevoegd. In het poortgebouw een poortopening met korfboog waarin een houten poort met een inloopdeur. Aan de linkerkant een deuropening met segmentboog waarin een houten deur. Op de verdieping twee raamopeningen met houten ramen. Op de begane grond twee raamopeningen met segmentbogen waarin houten ramen met draaivleugels en bovenlichten. Aan de onderzijde gevel een gestucte plint in grijsblauwe kleur. Het zadeldak is afgedekt met genuanceerde oud-Hollandse pannen aan de voorgevel overstekend op rond hout met aan de onderzijde een mastgoot.

 

Everstraat 6 Einighausen
Everstraat 6 Einighausen
Everstraat 6 Einighausen

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >