Over ons

Ten behoeve van jubileumjaar  2018 is in het kader van “Sittard 775 jaar stad” het Comité HIS 2018 in het leven geroepen. Het comité, onderdeel van Vereniging Sittards Verleden, heeft destijds tal van activiteiten georganiseerd, waaronder ook het initiëren van een digitale geschiedenisbeschrijving van Sittard, Geleen en Born. Tijdens de opstart is dit initiatief al financieel ondersteund door de federatie Historie Sittard-Geleen-Born, waarna er later voor de verbreding naar en de betrokkenheid van alle gemeentelijke cultuurhistorische instellingen  een stapsgewijze overdracht naar de federatie heeft plaatsgevonden. Via deze interactieve website zal in samenwerking met Erfgoedcentrum De Domijnen, de federatie Historie Sittard-Geleen-Born, de Cultuurhistorische verenigingen binnen de gemeente Sittard-Geleen en technisch ondersteund door Tjeu de Heus Beeldvorming/Simdo, de verdere ontwikkeling van deze digitale geschiedenisbeschrijving gaan plaatsvinden.
De eerste verhalen zijn samengesteld door Peter Schulpen, René Lauwers, Jan Schrader en Guus Janssen en later nog een keer bewerkt door Peter Schulpen en Frank Hovens.
De onderwerpen zijn op te zoeken via de ingangen ‘Thema’s’, ‘Tijdvakken’ (binnen het geschiedenisonderwijs), en ‘Voormalige (vóór 1982) gemeenten’. Ieder onderwerp komt in elke ingang terug. Er kan ook op ‘woorden’ gezocht worden. Voor de vluchtige lezer is een onderwerp in korte tijd te lezen en te bekijken. Voor wie dieper in de materie wil duiken zijn de oorspronkelijke bronnen vermeld en vaak met één klik meteen te bekijken. Naast de verhalen zullen in de toekomst ook de beschrijvingen van onze rijks- en gemeentelijke monumenten, welke we binnen de gemeente Sittard-Geleen rijk zijn, worden toegevoegd. 
Verder zullen nieuwe verhalen, nieuwtjes, etc. naar de vrienden van HIS (Historische Impuls Sittard-Geleen-Born) worden gecommuniceerd. Maar ook andere geïnteresseerden en onze jeugd worden niet vergeten. Deze zullen via FaceBook op de hoogte worden gehouden van alle nieuwe ontwikkelingen en toevoegingen met betrekking tot de digitale geschiedenis binnen onze gemeente.
Inschrijven als vriend van HIS kan plaatsvinden via deze website en ook zijn wij zeer geïnteresseerd naar uw verdere reacties.
                                                                                                                                                                                                   
Frank Keysers, voorzitter/ projectleider werkgroep HIS
Luck Brouns, voorzitter federatie Historie Sittard-Geleen-Born

                                                           

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >