Monumenten

Munstergeleen Gemeentelijk monument Commercieel Woonhuis

GM113 Munstergeleen - Geleenstraat 20 : Boerderij

Op de oudste kadastrale kaart van Munstergeleen uit 1830 staat dit pand al aangegeven op de hoek van de Kommel, de weg langs Abshoven, later gewijzigd in Geleenstraat, en de weg langs de molens op de Geleenbeek naar Oud-Geleen.

Locatie: Munstergeleen, Geleenstraat 20
50° 58' 32" NB, 5° 51' 30" OL

Gemeentelijk monument: 113
Kadaster: MSG00-C-2293

Bouwstijl: Traditioneel

Bouwhistorie: Op de oudste kadastrale kaart van Munstergeleen uit 1830 staat dit pand al aangegeven op de hoek van de Kommel, de weg langs Abshoven, later gewijzigd in Geleenstraat, en de weg langs de molens op de Geleenbeek naar Oud-Geleen. De carrévormige boerderij dateert mogelijk uit de achttiende eeuw maar heeft in 1916 een nieuwe voorgevel gekregen waarbij het woonhuisgedeelte is verhoogd.

Exterieur: De symmetrische voorgevel van dit middenganghuis is twee lagen hoog en voorzien van een mansardekap. Het verhoogde middendeel wordt gevormd door een gemetselde dakkapel. De dakkapel heeft een met een obelisk bekroonde afgevlakte spits en wordt geflankeerd door uitkragende en van een vaasvorm voorziene lisenen. De muurgoot rust op een gemetselde tandlijst, aan weerszijden eindigend in een korte hoekliseen. Het siermetselwerk en de opbouw van de dakkapel zijn rijk uitgevoerd, zeker voor een dorpsboerderij. Met uitzondering van het venster van de dakkapel zijn de overige ramen en de voordeur origineel. Op de begane grond een bewerkte voordeur met een raampje met siersmeedwerk. De beide vensters zijn drieledig met een bovenraam. Op de verdieping drie T-vensters met bovenlicht. De rechterzijgevel is voorzien van pleisterwerk dat een in natuursteen opgetrokken gevel imiteert. Het resterende deel van de voormalige boerderij is grotendeels één laag hoog en gedekt met een zadeldak. Alleen de vleugel aan de linkerzijde is twee lagen hoog. Het grootste gedeelte van de vroegere boerderij is inmiddels verbouwd tot diverse separate woningen.

 

Geleenstraat 20 Munstergeleen
Geleenstraat 20 Munstergeleen
Geleenstraat 20 Munstergeleen detail

Bijzonderheden: In de rechterzijgevel is een gevelsteen van mergel aangebracht met het jaartal 1776, een IHS-symbool, de initialen A*L S*K en een molenijzer, het geheel bekroond met een molensteen. Mogelijk is de steen afkomstig van de molens op de Geleenbeek. Eronder is in het pleisterwerk het jaartal 1916 aangebracht.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >