Monumenten

Limbricht Rijksmonument Commercieel Woonhuis

RM33752 Limbricht - Beekstraat 19 : Boerderij, Limonadefabriek

Het gebouw is gerealiseerd in 1799 in opdracht van schepenfamilie Nelissen. Oorspronkelijk was de functie van het pand boerderij en molen. 

Locatie: Limbricht, Beekstraat 19
51° 0' 50" NB, 5° 50' 16" OL

Rijksmonument: 33752
Kadaster: LBT00-A-4978

Bouwstijl: Het gebouw is uitgevoerd in renaissance stijl zoals deze veel voorkomt in het Maasland.

Bouwhistorie: Het gebouw is gerealiseerd in 1799 in opdracht van schepenfamilie Nelissen. Oorspronkelijk was de functie van het pand boerderij en molen. Thans heeft het pand een woonfunctie met 13 appartementen.

Exterieur: Het gebouw kent drie hoge vleugels om een binnenplaats die later met een muur van de straat is afgescheiden. De toegang wordt gevormd door poortpijlers met een poortsluitsteen gedateerd ‘1824’. De ramen zijn rechthoekig en omlijst met hardsteen. Aan de straat bevinden zich twee topgevels met vlechtingen. Het linker bevat sierankers en een gevelsteen met een zonnewijzer en het jaartal 1799.

Beekstraat 13 Limbricht Molenbron (FKG)
Beekstraat 13 Limbricht (FKG)

Cultuurhistorie: Het pand was burgemeesterswoning (Nelissen) en daarna een limonadefabriek.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >