Monumenten

Sittard Gemeentelijk monument Commercieel Woonhuis

GM217 Sittard Rijksweg Zuid 97 : Boerderij

Het pand is gelegen aan de westzijde van de Rijksweg, aan de rand van het stadscentrum van Sittard. Het betreft een half vrijstaand pand gelegen in een straatwand. 

Locatie: Sittard, Rijksweg Zuid 97
50° 59' 44" NB, 5° 51' 33" OL

Gemeentelijk monument: 217
Kadaster: STD00-D-7943

Bouwstijl: Traditionele bouwtrant

Bouwhistorie: Het pand stamt uit 1895

Exterieur: Het pand is gelegen aan de westzijde van de Rijksweg, aan de rand van het stadscentrum van Sittard. Het betreft een half vrijstaand pand gelegen in een straatwand. Het  bestaat uit een hoofdbouwmassa met schuren haaks op en evenwijdig aan de hoofdbouwmassa, waardoor een carré-vormige plattegrond ontstaat. Het hoofdgebouw bestaat uit twee bouwlagen, gedekt met een zadeldak evenwijdig aan de weg. De achtergevel en de schuren zijn niet beschreven. Het zadeldak van het hoofdgebouw is gedekt met donkerrode, vlakke Muldenpannen en voorzien van een geprofileerde houten bakgoot op een bakstenen tandlijst. De boerderij is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De ontlastingsbogen zijn witgeschilderd, de gecementeerde plint is onbeschilderd. De asymmetrische voorgevel heeft een gepleisterde plint met kelderlichten aan weerszijden van de ingang en wordt afgesloten door een decoratieve bakstenen tandlijst. De voorgevel heeft in het linker gedeelte twee houten poorten onder een gemetselde segmentboog, met daartussen twee halfronde stalramen van hout, met een tweedeling. Beide poorten hebben dubbele deuren met een naald die met een sierlijk klosje beëindigd wordt. Boven één van de poorten is een gevelsteen ingemetseld met de initialen ‘J.G.G.K.’ en het bouwjaar ‘1895’. Het rechter gevelgedeelte, het woonhuis, heeft een voordeur met aan weerszijden een oorspronkelijk T-venster met raamvleugels en bovenlicht. De ramen zijn voorzien van niet oorspronkelijke houten luiken. De deuropening en de vensteropeningen hebben een hardstenen onderdorpel en worden aan de bovenzijde beëindigd door een gemetselde segmentboog. De deur is toegankelijk via een hardstenen trap van twee treden. Boven de niet-oorspronkelijke houten voordeur bevindt zich een nisje met een heiligenbeeldje. Op de eerste verdieping heeft de gevel vier vensteropeningen met oorspronkelijke houten T-ramen met bovenlicht en twee raamvleugels. De vensteropeningen zijn voorzien van een gemetselde segmentboog en een hardstenen onderdorpel. De symmetrische rechter zijgevel is een topgevel van twee vensterassen breed. De gevel heeft een gepleisterde plint en wordt aan de bovenzijde beëindigd door een schoorsteen. Het overstek van het dak is met een eenvoudige windveer afgewerkt. Op de begane grond heeft de gevel twee vensteropeningen met oorspronkelijke houten T-ramen met bovenlicht en twee raamvleugels. De ramen hebben niet-originele houten luiken aan weerszijden. De vensteropeningen zijn voorzien een gecementeerde onderdorpel en worden afgesloten door een gemetselde segmentboog. Op de eerste verdieping heeft de gevel twee vensteropeningen, overeenkomstig de vensters op de begane grond, maar zonder luiken. Op het zolderniveau heeft de gevel twee kleinere vensteropeningen met oorspronkelijke houten ramen met twee openslaande raamvleugels. De vensteropeningen zijn voorzien van een gecementeerde onderdorpel. 

Rijksweg Zuid 97 Sittard (FKG)
Rijksweg Zuid 97 Sittard (FKG)
Rijksweg Zuid 97 Sittard (FKG)
Rijksweg Zuid 97 Sittard (FKG) achterzijde

Bijzonderheden:  Het nisje met beeld boven de voordeur, de gevelsteen boven de poort, de geprofileerde beëindiging van de naalden van de poortdeuren en de nog oorspronkelijke ramen. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >