Monumenten

Sittard Rijksmonument Commercieel Woonhuis

RM33729 Sittard - Putstraat 4 : Winkel / Wonen

Pand gebouwd in 1645 gelegen op de hoek Putstraat – Paardestraat maakt deel uit van het complex Om den tol. 

Locatie: Sittard, Putstraat 4
50° 59' 52" NB, 5° 52' 17" OL

Rijksmonument: 33729
Kadaster: STD00-F-301

Bouwstijl: 

Bouwhistorie: Pand gebouwd in 1645 gelegen op de hoek Putstraat – Paardestraat maakt deel uit van het complex Om den tol. Van origine vormde het pand architectonisch een geheel met het pand nummer 5 aan de Paardestraat. Het pand is vermoedelijk verbouwd omstreeks 1900. 

Exterieur: De gevel is gepleisterd in blokverband en de ramen op de eerste en tweede verdieping met geprofileerde raamomlijstingen en kuiven. De etalageramen begane grond met rijk bewerkte zijkanten en aan en aan de bovenzijde een geprofileerde afdekking op consoles. Voor de etalageramen smeedijzeren hekwerken. De ingang in de schuin afgesneden hoek met geprofileerde omranding eindigend in een spitsboog. Het pand afgedekt met een schilddak met aan de onderzijde een geprofileerde goot op klossen. 

Putstraat 4 Sittard (FKG)
Putstraat 4 Sittard (FKG) gevelsteen
Putstraat 4 Sittard (FKG) detail
Putstraat 4 Sittard (FKG) detail

Cultuurhistorie: In de gevel aan de Putstraat is nog een originele gevelsteen aanwezig de  oudste van Sittard uit 1645 waarop een hert is afgebeeld genaamd Im Gulden Hertz . 

Bijzonderheden: Rijkversierde omlijstingen om vensteropeningen. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >