Monumenten

Religieus Limbricht Rijksmonument Woonhuis

RM521631 Limbricht - Platz 1 : Pastorie/ Burgemeesterswoning

Het door architect J. Jorna te Roermond ontworpen huis is gebouwd in 1888, in opdracht van pastoor Wijnen. 

Locatie: Limbricht, Platz 1
51° 0' 55" NB, 5° 50' 19" OL

Gemeentelijk monument:
Kadaster: LBT00-A-2587

Bouwstijl: Het huis is gebouwd in traditionele stijl met neo-gotische kenmerken. 

Bouwhistorie: Het door architect J. Jorna te Roermond ontworpen huis is gebouwd in 1888, in opdracht van pastoor Wijnen. 

Exterieur: Het huis is vrijstaand en rechthoekig met twee bouwlagen onder een pannen zadeldak over de lengterichting, met nokschoorstenen op de beide einden. Het is opgetrokken in grauwbruine baksteen, gemetseld in kruisverband, met gesneden voegen. De aanwezige lijsten zijn gemaakt met rode baksteen. Onder de goot is en bloktanddecoratie. De gevels kennen sierbalkankers. Fraai is de eikenhouten voordeur. De symmetrische voorgevel wordt door lisenen in drieën verdeeld, met ramen boven elkaar. Deze ramen hebben segmentboogvormige vensterlijsten. Het portiek met dubbele houten paneeldeuren met vier panelen en hardstenen treden vermeldt “1888” De achteren zijgevels worden begrensd door lisenen. De achterzijde kent asymmetrisch geplaatste en de zijgevel symmetrisch geplaatste kozijnen. 

Platz 1 Limbricht (FKG)
Platz 1 Limbricht (FKG)

Interieur:  De woning kent een centrale gang een natuurstenen vloer en paneeldeuren. 

Cultuurhistorie: Het pand was aanvankelijk pastorie en later burgemeesterswoning. Het is historisch-typologisch van belang, van wege rijk, gedetailleerd, verzorgd baksteengebruik en voegwerk. Het straalt een voornaamheid uit. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >