Monumenten

Sittard Rijksmonument Commercieel Woonhuis

RM33748 Einighausen - Everstraat 10 : Boerderij

Van origine een carréboerderij van baksteen gebouwd in de zeventiende-achttiende eeuw. 

Locatie: Einighausen, Everstraat 10
50° 59' 22" NB, 5° 51' 1" OL

Rijksmonument: 33748
Kadaster: STD00-R-515

Bouwstijl: Traditioneel ambachtelijk 

Bouwhistorie: Van origine een carréboerderij van baksteen gebouwd in de zeventiende-achttiende eeuw. Aan de straat is het jaartal 1833 aangegeven door ankers. 

Exterieur: Het poortgebouw met aan weerszijden woningen zijn aan de straatzijde gesitueerd. In het gebouw aan de achterzijde, van origine een graanschuur, zijn nog twee woningen gerealiseerd. Het gevelmetselwerk aan de straatzijde is uitgevoerd in roodbruine veldbrandstenen  in kruisverband en platvol gevoegd met aan de onderzijde een gestucte plint in blauwe kleur. In het poortgebouw een poortopening met een houten poort met inloopdeur. In de straatgevel twee raamopeningen met vlakke gestucte raamomlijstingen waarin ramen met draaivleugels en bovenlichten. Het rechter woongedeelte bestaat uit  vakwerkbouw, vermoedelijk zeventiende-eeuws, met ramen en deuren ingepast in het vakwerk. Alle daken zijn afgedekt met oud-Hollandse genuanceerde pannen, aan de onderzijde overstekend op rondhout met aan de onderzijde een mastgoot. Het dak van het woonhuis heeft een groot overstek, een zogenaamde “luif” om droog in de stallen en schuur te komen. 

Everstraat 10 Einighausen (FKG)
Everstraat 10 Einighausen (FKG)

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >