Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM521636 Sittard - Dominicanenwal 1 : Woonhuis op 't Fort

Het herenhuis is 1924, in een historiserende eclectische bouwstijl 
gebouwd naar een ontwerp van architect Jac. Beurskens te Sittard, in opdracht van H. van Doorn.

Locatie: Sittard, Dominicanenwal 1
50° 59' 56" NB, 5° 52' 20" OL

Rijksmonument: 521636
Kadaster: STD00-F-2673

Bouwstijl: Historiserend eclectisch

Bouwhistorie: Het herenhuis is 1924, in een historiserende eclectische bouwstijl 
gebouwd naar een ontwerp van architect Jac. Beurskens te Sittard, in opdracht van H. van Doorn.

Exterieur: Het nu vrijstaande huis is gebouwd aan de voet van de voormalige stadswal aan de noordzijde van de stad, op het snijpunt van Dominicanenwal en Paardestraat. Het huis, waarvan de voorgevel op de wal aan de zuidzijde is gericht, is aan de noordzijde dwars op de gesloten bebouwing van de Paardestraat geplaatst. Het pand met souterrainverdieping heeft twee bouwlagen en een zolderverdieping op een hoofdvorm rechthoekige plattegrond. Het geheel wordt gedekt door een gebroken kap in lengterichting. De leien zijn in Maasdekking gelegd. Het herenhuis heeft geheel gepleisterde gevels, hardstenen dorpels, gestucte lisenen met  imitatievoegen, een gestucte kroonlijst en smeedijzeren roosters voor de souterrainvensters.  De voorgevel aan de zuidzijde is geheel symmetrisch ingedeeld met behulp van geblokte stuclisenen. Het heeft een geprofileerde plint en kroonlijst. Centraal in de eerste laag is de verdiept gelegen ingangspartij. In de tweede laag bevindt zich een loggia. De portiek met hardstenen traptreden, heeft een rechthoekige dubbele houten toegangsdeur, zij- en bovenlichten met glas-in-lood en in het bovenlicht de smeedijzeren letters 'T Huys Op 't Fort'. De oostelijke zijgevel aan de Paardestraat is symmetrisch ingedeeld. De westelijke zijgevel is onregelmatig ingedeeld. In de eerste laag zowel een rechthoekige als een afgeronde erker met balkon. In de tweede laag van de westelijke zijgevel zijn er de gestucte hoeklisenen plus de kroonlijst. 

Dominicanenwal 1 Sittard Huis op het Fort (FKG)
Dominicanenwal 1 Sittard Huis op het Fort (FKG)
Dominicanenwal 1 Sittard Huis op het Fort (FKG)

Bijzonderheden: De architectuurhistorische waarden van het Huys Op 't Fort worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Jac. Beurskens, de esthetische kwaliteit van diens ontwerp, het materiaalgebruik, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieuronderdelen. Het heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de stadswal. Het huis beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid. Het huis is in regionaal kader bezien architectuurhistorisch redelijk zeldzaam.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >