Monumenten

Broeksittard Rijksmonument Commercieel Woonhuis

RM33743 Broeksittard - Dorpstraat 42 : Boerderij

Achttiende-eeuwse carrévormige hoeve om een gesloten binnenplaats thans appartementencomplex.

Locatie: Broeksittard
51° 0' 44" NB, 5° 48' 59" OL

Rijksmonument: 33743
Kadaster: STD00-N-263

Bouwstijl: Traditionele carréboerderij

Bouwhistorie: Achttiende-eeuwse carrévormige hoeve om een gesloten binnenplaats thans appartementencomplex. Het vakwerk op de binnenplaats werd bij gelegenheid van de enkele jaren geleden verbouwing van het pand, vervangen door imitatievakwerk.

Exterieur: Het linkergedeelte aan de straatzijde bezit een topgevel met vlechtingen uitgevoerd in veldbrandsteen in kruisverband en het ankerjaartal 1782. De rechthoekige ramen zijn geheel met hardsteen omlijst (Maaslandse renaissance). Ter hoogte van de onderkant van de ramen van de verdieping een muizentandfries. Aan de onderzijde een gepleisterde plint met geprofileerde bovenkant. Dit geveldeel vertoont een aanzet van een poortboog, vermoedelijk een toegang uit het verleden. Boven de niet originele voordeur een gevelsteen met het jaar 1603 en de initialen IMK-MEP Kamps-Paulssen, die vermoedelijk na een verbouwing of brand opnieuw werd ingemetseld. De korfboogvormige toegangspoort met poortgebouw parallel aan de straat vormt de overgang naar het rechter geveldeel met topgevel en vier ramen met hardstenen lateien en onderdorpels. Gecementeerde voorgevel in regelmatig blokverband met hoekrustica. Zadeldaken van het pand zijn belegd met Mulden pannen in rode kleur. Op de binnenplaats dakoverstekken op bewerkte consoles. 

Dorpsstraat 42 Broeksittard
Dorpsstraat 42 Broeksittard

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >