Monumenten

Broeksittard Gemeentelijk monument Commercieel Woonhuis

GM027 Broeksittard - Dorpstraat 29 : Boerderij

Langgevel boerderij met poort aan de straatzijde, gelegen in de rooilijn. Boven de poort staat het bouwjaar 1834 ingekerfd. Tegen de achtergevel bevinden zich diverse aanbouwen en schuren.

Locatie: Sittard, Dorpstraat 29
51° 0' 8" NB, 5° 53' 39" OL

Gemeentelijk monument: 027
Kadaster: STD00-N-111

Bouwstijl: Traditionele boerderijbouw.

Bouwhistorie: De voorgevel van het pand is omstreeks 1900 opgehoogd hetgeen zichtbaar is aan de vlechtingen in de rechterzijgevel.

Exterieur: Langgevel boerderij met poort aan de straatzijde, gelegen in de rooilijn. Boven de poort staat het bouwjaar 1834 ingekerfd. Tegen de achtergevel bevinden zich diverse aanbouwen en schuren. Het zadeldak van de hoofdbouw is bedekt met donkere Tuiles du Nordpannen. Het pand is opgetrokken in witgeschilderde veldbrandstenen in kruisverband gemetseld. Boven de poort bevinden zich vier sierlijke muurankers. De voorgevel heeft een gepleisterde plint en wordt aan de bovenzijde beëindigd door een muizentandlijst onder de goot en heeft drie gevelassen. De linkerzijgevel bestaat uit twee gevelassen met voordeur en heeft eveneens een gepleisterde plint. De ramen in voor en zijgevel met deur zijn voorzien van gepleisterde omlijstingen. De ingang is bereikbaar via een voorhof en aan de straatzijde afgeschermd door middel van een hekwerk tussen kolommen.

 

Dorpstraat 29 Broeksittard
Dorpstraat 29 Broeksittard

Bijzonderheden: De raamomlijstingen en de toegang via de voorhof.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >