Monumenten

Limbricht Rijksmonument Woonhuis

RM33745 Einighausen - Everstraat 4 : Boerderij

Een vroegere boerderij bestaande uit een woning met een rechteraanbouw waarnaast in het verleden vermoedelijk een poortgebouw stond, nog enigszins door een gedeelte van een poortboog in de voorgevel. Aan de achterzijde een losstaand gebouw vermoedelijk van origine een schuur of stallen.

Locatie: Einighausen, Everstraat 4
51° 0' 10" NB, 5° 49' 37" OL

Rijksmonument: 33745
Kadaster: STD00-R-168

Bouwstijl: Traditioneel ambachtelijk

Exterieur: Een vroegere boerderij bestaande uit een woning met een rechteraanbouw waarnaast in het verleden vermoedelijk een poortgebouw stond, nog enigszins door een gedeelte van een poortboog in de voorgevel. Aan de achterzijde een losstaand gebouw vermoedelijk van origine een schuur of stallen. De hoofdbouw is van origine een vakwerkbouw hetgeen in de linker- en rechterzijde zichtbaar is. In de gemetselde linkerzijgevel zijn de houten stijlen nog aanwezig. De voorgevels en achtergevels zijn gemetseld met veldbrandstenen in kruisverband. Naast de voordeur in de linkergevel is ter versterking van de gevel een kolom gemetseld. De voordeur is toegankelijk via gemetselde trappenbordes met balustraden van siersmeedwerk. Aan de voor-en gedeelte van de zijgevel is ter hoogte van de begane grond het fundament verbreed. Op de verdieping zijn vier raamopeningen met enkelvoudige vleugels. Op de begane grond van de linkerzijgevel is er een enkelvoudig raam en een voordeur met bovenlicht. In de voorgevel van de hoofdbouw een raamopening met hardstenen omlijsting waarin een tweevleugelig raam. In de voorgevel van de aanbouw  twee raamopeningen met vleugels en bovenlichten. De raamopeningen zijn omlijst met cementstuc. Alle overstekende daken zijn afgedekt met Oud-Hollandse pannen met aan de onderzijde een mastgoot. De topgevels zijn afgewerkt met houten daklijsten. De rechtergevel van de hoofdbouw waarvan vakwerk nog intact is, heeft een groot dakoverstek, een zogenaamde “luif” om droog de schuur en stallen te bereiken. Het erf is van de straat afgesloten met sierhekken.

 

Everstraat 4 Einighausen

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >