Monumenten

Geleen Gemeentelijk monument Woonhuis

GM036 Geleen - Frans Erenslaan 3 : Woonhuis

Het gehele pand is gebaseerd op een rasterpatroon van 150 cm , waarbij   de architect zich bewust beperkt heeft tot het gebruik van beton, hout en glas. Door een consequente toepassing hiervan is een zeer harmonisch geheel ontstaan. 

Locatie: Geleen, Frans Erenslaan 3
50° 57' 51" NB, 5° 50' 25" OL

Gemeentelijk monument: 036
Kadaster: GLN00-F-2804

Bouwstijl: Het gehele pand is gebaseerd op een rasterpatroon van 150 cm , waarbij   de architect zich bewust beperkt heeft tot het gebruik van beton, hout en glas. Door een consequente toepassing hiervan is een zeer harmonisch geheel ontstaan. Hij heeft zich in het ontwerp laten inspireren door de architectuur opvattingen van Mies van der Rohe. De maatvoering van de woning is gebaseerd op de "Le Modulor" van Le Corbusier.

Bouwhistorie: Betonnen woning uit 1970 van architect W. Grundhof uit Saarbrücken. De woning is in 1986 uitgebreid met een glazen uitbouw aan de oostzijde.

Exterieur: Het betreft een vrijstaand pand op ruime verkaveling, gelegen in rooilijn. Het object bestaat uit een hoofdbouwmassa links, met rechts daarvan een kleinere vleugel waarin zich de entree bevindt. Het pand staat op een rechthoekige plattegrond evenwijdig aan de weg en bestaat uit een verdiepte garage en een souterrain met daarboven een etage, gedekt met een plat dak. Het platte dak was gedekt met zwarte bitumen, hetgeen later is vervangen door Pirelli-folie. Centraal op het dak is een betonnen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in het werk gestorte beton. Kenmerkend voor de gehele bouwmassa is het gebruik van een ongeschaafde bekisting. De asymmetrische voorgevel bestaat uit vier venster- of gevelassen en wordt beëindigd met een brede betonnen band. Iedere as bestaat uit een staand, houten raamkozijn met een brede, vooruitstekende betonnen muurdam rechts daarnaast. Boven beide delen is een breed, liggend venster. De eerste venster- of gevelas ligt iets terug in de gevel. In plaats van vensters zijn er twee houten/glazen deuren, die elk toegang geven tot een slaapkamer. Vóór de eerste en tweede as is een balkon met een eenvoudig ijzeren hekwerk. De brede, metalen garagepoort op de begane grond bestrijkt ongeveer de linker helft van de totale gevelbreedte en heeft een licht glooiende oprit. Rechts van de garage bevinden zich twee brede, liggende ramen. De oorspronkelijke sobere houten voordeur bevindt zich ver terugliggend in een portiek in de lagere vleugel, rechts van de hoofdbouwmassa. Deze lagere vleugel is eveneens in beton opgetrokken en is met een brede betonnen rand afgewerkt. Rechts van de voordeur is een schuin aflopende, betonnen dwarsmuurtje en daarnaast bevindt zich een tweeledig raam, waarvan een derde deel geopend kan worden. De bouwmassa wordt aan de rechterzijde beëindigd met een schuin aflopende, betonnen dwarsmuurtje.

Frans Erenslaan 3 Geleen (FKG)
Frans Erenslaan 3. Geleen Vooraanzicht (FKG)
Frans Erenslaan 3 Geleen ingang garage (FKG)
Frans Erenslaan 3 Geleen vooringang. (FKG)

Interieur: De afdrukken in het beton van de ongeschaafde houten bekisting geven de ongeschilderde wanden een uniek, decoratief karakter. Het interieur is niet geïnventariseerd.

Cultuurhistorie: Waardestelling:
Het object is van belang wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap, cultuurhistorische waarde en meer in het bijzonder vanwege:
• de architectuurhistorische betekenis in relatie tot de esthetische kwaliteit van het ontwerp.
• de architectonische gaafheid van het exterieur.
Het object heeft veranderingen ondergaan waarbij het oorspronkelijke beeld herkenbaar is gebleven.
• als een plaatselijke uiting van een belangrijke architectuurstroming.
• het object is ruimtelijk bepalend c.q. markant voor de omgeving.
• het bijzondere materiaalgebruik.
• de architectuurhistorische en bouwtechnische zeldzaamheid in relatie tot de gaafheid van het object.
• de betekenis voor de plaatselijke geschiedenis als uitdrukking van een sociaaleconomische ontwikkeling

Bijzonderheden: De in het werk gestorte betondelen van het exterieur.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >