Monumenten

Geleen Gemeentelijk monument Commercieel

GM065 Geleen - Mijnweg 1 : Constructiewerkplaats

De constructiewerkplaats is in 1917 voltooid en in 1918 in bedrijf genomen. De werkplaats is omstreeks 1925 met dertig meter in noordoostelijke richting vergroot.

Locatie: Geleen, Mijnweg 1, Mauritspark 43
50° 58' 23" NB, 5° 49' 1" OL

Gemeentelijk monument: 065
Kadaster: GLN00-H-1193

Bouwstijl: Staalconstructies

Bouwhistorie: De constructiewerkplaats is in 1917 voltooid en in 1918 in bedrijf genomen.  De werkplaats is omstreeks 1925 met dertig meter in noordoostelijke richting vergroot.

Exterieur: De voormalige werkplaats heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond, met een lengte van ongeveer 160 meter en een breedte van ongeveer 24 meter. Het bouwvolume bestaat grotendeels uit twee zijbeuken in één bouwlaag en een hogere middenbeuk, die gedekt is met een mansardekap die noordoost - zuidwest is gesitueerd. De middenbeuk heeft een overspanning van ongeveer 12,5 meter. De beide zijbeuken hebben een overspanning van ongeveer 6 meter. De noordwestelijke zijbeuk is voorzien van een lessenaardak. De zuidoostelijke zijbeuk heeft een halve mansardekap.  Een klein deel van het gebouw is voorzien van een dwars geplaatst bouwvolume in twee bouwlagen. Dit bouwdeel is grotendeels voorzien van een flauw hellend zadeldak. In het midden van dit dak is een brede lichtstraat met draadglas aangebracht.  Het noordwestelijke deel (ter diepte van de zijbeuk) is gedekt met een plat dak. De gevels zijn grotendeels opgetrokken uit rode baksteen gemetseld in halfsteens verband en platvol gevoegd. In de gevels is de staalconstructie van het gebouw zichtbaar. Deze bestaat uit geklonken en geschroefde onderdelen. De langgerekte gevel is door middel van de stalen kolommen van de staalconstructie in traveeën van ongeveer vijf meter verdeeld. Deze traveeën zijn door middel van verticale en horizontale staalprofielen nog onderverdeeld.  De symmetrische noordoostelijke kopgevel is nog nagenoeg oorspronkelijk. De gevel bevat een grote driedelige glaspui in het midden en links en rechts hiervan (ter plaatse van de zijbeuken) twee kleinere glaspuien. De puien hebben een gemetselde borstwering. De glaspui is voorzien van een stalen omranding en een onderverdeling met staanders, liggers en glasroeden en wordt aan de bovenzijde beëindigd door een boog. Tussen de delen van de pui zijn gemetselde penanten aangebracht. Aan de bovenzijde wordt de driedelige pui beëindigd door een korfboogvorm.  De zuidwestelijke gevel is een nagenoeg blinde, gemetselde bakstenen gevel.

Interieur: De draagconstructie van het gebouw bestaat uit een bijzondere staalconstructie volgens het Polonceau-principe. De constructie is grotendeels met klinknagels in elkaar gezet. 

 

Werkplaats Maurits (FKG)
Werkplaats Maurits zijaanzicht (FKG)
Werkplaats Maurits (FKG)
Werkplaats Maurits Muur
Werkplaats Maurits Binnen (FKG)
Werkplaats Maurits Dak van binnen (FKG)
Werkplaats Maurits Pilaar (FKG)
Werkplaats Maurits Binnen (FKG)

Cultuurhistorie: Het object is van belang wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap, cultuurhistorische waarde en meer in het bijzonder vanwege: 
•    de architectuurhistorische betekenis in relatie tot de esthetische kwaliteit van het ontwerp. 
•    de architectonische gaafheid van het exterieur. Het object heeft veranderingen ondergaan waarbij het oorspronkelijke beeld herkenbaar is gebleven. 
•    als een plaatselijke uiting van een belangrijke (landelijke) bouwtechniek. 
•    de historisch-ruimtelijke relatie met het voormalige mijnterrein. 
•    het bijzondere materiaalgebruik, constructiewijze en de bijzondere detaillering. 
•    de typologische en functionele zeldzaamheid in relatie tot de gaafheid van het object. 
•    de betekenis voor de plaatselijke mijngeschiedenis als uitdrukking van een sociaal maatschappelijke en sociaal-economische ontwikkeling. 

Bijzonderheden: Het staalskelet heeft een dragende functie, niet de muren. De dragende staalconstructie is in het zicht gelaten.

Opmerkingen: Het object is gesitueerd op het voormalige fabrieksterrein van staatsmijn Maurits, dat thans deel uit maakt van het Chemelot-terrein.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >