Monumenten

Sittard Rijksmonument Commercieel

RM509589 Sittard - Bergerweg 29 / Europaboulevard 2: Pompstation

Gebouwd in 1915 voor de Waterleiding Maatschappij Limburg door Sittardse architect Jos. Wielders, als waterbron en pompstation voor de gemeentelijke waterleiding in Sittard

Locatie: Sittard, Bergerweg 29 / Europaboulevard 2
50° 59' 60" NB, 5° 51' 9" OL

Rijksmonument: 509589
Kadaster: STD00-M-637

Bouwstijl: Traditioneel historiserend

Bouwhistorie: Gebouwd in 1915 voor de Waterleiding Maatschappij Limburg door Sittardse architect Jos. Wielders, als waterbron en pompstation voor de gemeentelijke waterleiding in Sittard. In 1938 uitgebreid met een beluchtingsruimte en een overloop- en waterreservoir, naar een ontwerp van G. Cuypers van gemeentewerken Sittard. 

Exterieur: Het huisje is gebouwd in rode baksteen, op een trasraam met rollaag en gemetseld in kruisverband. Het heeft vierkante kruiskozijnen in de oost- en westgevel met een cementen omlijsting. Vroeger waren er rood-witte vensterluiken en glas-in-lood vensters. Het tentdak is gedekt met blauwe pannen en wordt bekroond door een ventilatielantaarn. In de voorgevel bevindt zich in de middenpartij een rondboogdeur en een rond venster. De sluitsteen in de deurlijst heeft als opschrift ‘Anno 1915’. Boven de deur stond oorspronkelijk ‘Gemeentelijke drinkwaterleiding’. De topgevel heeft gebogen, trapsgewijs uitkragende schouderstukken. Aan weerszijden van de voorgevel bevinden zich rechthoekige vensters met horizontale indeling. Op de beide gevelhoeken staan gemetselde steunberen.  De latere uitbreiding aan de zuidzijde staat op een aarden talud, waarin zich een betonnen overloop- en een watervoorraad-reservoir bevindt. 

Waterwin huisje Bergerweg (FKG)
Waterwin huisje Bergerweg (FKG)
Waterwin huisje Bergerweg (FKG)
Waterwin huisje Bergerweg (FKG) interieur
Waterwin huisje Bergerweg (FKG)interieur
Waterwin huisje Bergerweg (FKG) interieur
Waterwin huisje Bergerweg (FKG) waterput
Waterwin huisje Bergerweg (FKG) aanslag op muur (ijzer)
Waterwin huisje Bergerweg (FKG) aanslag op muur

Interieur: Het pompstation heeft kelderruimten op twee niveaus. Vanuit de onderste kelder is de bron bereikbaar. Bovengronds telt het gebouw één bouwlaag met zolderverdieping. Gang- en trappenhuisbogen zijn in dezelfde stijl gebouwd als de topgevel boven de hoofdingang.

Cultuurhistorie: Tot 1980 was het pomphuisje in gebruik. Toen werd het pompsysteem afgekeurd. In 1999 is het aangewezen als beschermd monument. De restauratie van gebouw en apparatuur startte in 2000 door Bureau Aangepaste Technologie. 

Bijzonderheden: Het pompstation is een vroeg ontwerp van architect Wielders en van belang voor diens gehele oeuvre, maar ook als monument van de historie van Sittard.

Opmerkingen: De bouwstijl, de esthetische kwaliteiten, de zeldzaamheid en de relatieve ouderdom maken het object van belang.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >