Monumenten

Broeksittard Gemeentelijk monument Commercieel Woonhuis

GM025 Broeksittard - Dorpstraat 2 : Boerderij & Café

De totale bouwmassa uit de 17e en 18e eeuw bestaat uit een U-vormig complex met het woonhuis dwars op de weg ,het poortgebouw aan de straatzijde en de vakwerkschuur aan de achterzijde.

Locatie: Broeksittard, Dorpstraat 2
51° 0' 11" NB, 5° 53' 30" OL

Gemeentelijk monument: 025
Kadaster: STD00-N-72

Bouwstijl: Traditioneel

Bouwhistorie: Origineel gebouwd in de 17e en 18e eeuw. De vroegere vakwerkgevel aan de binnenzijde is in de jaren twintig vervangen door metselwerk inclusief deuren en ramen.

Exterieur: De totale bouwmassa bestaat uit een U-vormig complex met het woonhuis dwars op de weg ,het poortgebouw aan de straatzijde en de vakwerkschuur aan de achterzijde. Het woonhuis bestaat uit twee bouwlagen met aan de straatzijde een topgevel met wolfseinde. De zadeldaken zijn afgedekt met opnieuw verbeterde Hollandse pannen in rode kleur en voorzien van dakgoten. De buitengevels van woonhuis en poortgebouw zijn opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in kruisverband. De vensteropeningen in het blokverband gepleisterde voorgevel zijn voorzien van raam omlijstingen en aan de onderzijde van de gevel een donker geschilderde plint. De lemen vullingen van de vakwerkschuur zijn vervangen door metselwerk met stucwerk.

Dorpstraat 2 Broeksittard (FKG)

Cultuurhistorie: In de ruimte aan straatzijde werd door de bewoner in de jaren twintig van de 20e eeuw een café gedreven, tevens was er brandstoffenverkoop op kleine schaal.

Bijzonderheden: De vakwerkschuur met interne kapconstructie.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >