Monumenten

Sittard Gemeentelijk monument Commercieel

GM126 Sittard - Begijnenhofstraat 5

De voormalige brouwerij Thissen daterende uit de tweede helft van de negentiende eeuw, die omstreeks 1907 werd verbouwd tot woningen en voorzien van rijk gedecoreerde stucgevel. 

Locatie: Sittard, Begijnenhofstraat 5
50° 59' 55" NB, 5° 52' 2" OL

Gemeentelijk monument: 126
Kadaster: STD00-F-2234

Bouwhistorie: De voormalige brouwerij Thissen daterende uit de tweede helft van de negentiende eeuw, die omstreeks 1907 werd verbouwd tot woningen en voorzien van rijk gedecoreerde stucgevel.  Het complex bestaat uit een oudere (brouwerij-) bebouwing achter een jongere gevel. 

Exterieur: Het pand bestaat uit een één bouwmassa, samengesteld uit diverse oudere volumes met verschillende bouwstijlen. De bouwmassa heeft een rechthoekige plattegrond waarvan de lange straatzijde het licht gebogen tracé van de rooilijn volgt. De bouwmassa omvat twee bouwlagen en is gedekt met een doorlopend zadeldak. Het doorlopend zadeldak van de bouwmassa is gedekt met rode vlakke Muldenpannen en aan de straatzijde voorzien van een geprofileerde muurgoot. Het pand is opgetrokken in baksteen en afgewerkt met witgeschilderd pleisterwerk, voorzien van decoraties rond de gevelopeningen. De asymmetrische, tweelaagse voorgevel heeft vijftien venster- of gevelassen, verdeeld over vier woningen. De gevel heeft een gepleisterde plint. De gevel heeft een duidelijke horizontale geleding. De aan de bovenzijde getoogde vensteropeningen zijn voorzien van een gepleisterde, geblokte raamomlijsting. Boven iedere raam- en deuropening is een accoladeboog, alleen bij de zesde, zevende en achtste as is er één grote accoladeboog over alle drie de assen. De vensters hebben een geprofileerde, hardstenen raamdorpel. Op de begane grond heeft de gevel zeven smalle vensteropeningen. De oorspronkelijke houten voordeuren met bovenlicht bevinden zich in de derde, zesde, achtste en twaalfde gevelas. De voordeuren zijn rijk geornamenteerd. In de zevende en vijftiende raamas zijn poortdeuren aangebracht. De smalle poort in de zevende as heeft een driedelig bovenlicht. De bredere poort in de vijftiende as wijkt af en heeft een gemetseld bovenlicht, verdeeld in drieën. Op de eerste verdieping heeft de gevel vijftien smalle vensteropeningen. De vensters zijn op eenzelfde manier geaccentueerd als op de begane grond. De vensteropeningen hebben een hardstenen onderdorpel en aan de zijden een bloklijst onder een in stuc uitgevoerde accoladeboog. Onder het verdiepingsvenster van nummer 7 zijn mensfiguurtjes geplaatst die de onderdorpel lijken te ondersteunen. 

 

Begijnenhofstraat 5 (FKG)
Begijnenhofstraat 5 (FKG)
Begijnenhofstraat 5 (FKG)
Begijnenhofstraat 5 (FKG)

Cultuurhistorie: Nummer vijf is bewoond geweest door kunstenares Helga Paetzhold (1933-1990). Nummer 9 is bewoond geweest door cabaretier Toon Hermans (1916-2000).

Bijzonderheden: Er zijn toegevoegde gevelstenen die betrekking hebben op het leven van voormalige bewoners, kunstenares Helga Paetzhold en cabaretier/kunstenaar Toon Hermans. Ook is er een gevelsteen, met de 
naam ‘Mastrigt’, met een stadsgezicht in reliëf. 
Bijzonder zijn de decoratieve stucwerkelementen, gevelstenen alsmede de vroeg twintigste-eeuwse ramen en deuren in de voorgevel. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >