Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM521591 Sittard - Agricolastraat 120-122 : Woonhuizen

Traditioneel expressionistische woonhuizen, gebouwd naar een ontwerp van architect Nic Ramakers te Sittard, in opdracht van de vereniging Woningzorg. Deze woningen zijn in vergelijking met de uit 1921-1922 daterende panden, die voor rekening van architect Ramakers werden gebouwd, eenvoudiger gefundeerd en soberder van uitvoering. 

Locatie: Sittard, Agricolastraat 120-122
50° 59' 38" NB, 5° 51' 51" OL

Rijksmonument: 521591
Kadaster: STD00 C 3676 & C 3409

Bouwstijl: Traditioneel expressionisme

Bouwhistorie: De woningen zijn gebouwd naar een ontwerp van architect Nic Ramakers te Sittard, in opdracht van de vereniging Woningzorg. Deze woningen zijn in vergelijking met de uit 1921-1922 daterende panden, die voor rekening van architect Ramakers werden gebouwd, eenvoudiger gefundeerd en soberder van uitvoering. 

Exterieur: De voorgevels zijn symmetrisch ingedeeld. Een groot, tot aan de vensters van de tweede laag risalerend middengeveldeel, dat boven de erkerlatei smaller wordt en aan weerszijden over de gehele hoogte trapsgewijs is uitgemetseld. De zijgevels van de panden van het type A zijn herkenbaar aan een uitbouw van één laag onder plat met balkon. De achtergevels waren oorspronkelijk symmetrisch ingedeeld. Elk pand heeft twee bouwlagen alsmede een gedeeltelijke souterrainverdieping op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond, die aan de vrije gevelzijden is voorzien van een uitbouw van één laag. Het geheel wordt gedekt door een schilddak, waarvan de noklijn evenwijdig aan de kromming van de Agricolastraat loopt. Twee nokschoorstenen zijn gedeeltelijk vernieuwd. De oorspronkelijke gecombineerde smalle dakkapellen met overstek op het  voor- en achterdakvlak zijn nog aanwezig, op het voordakvlak echter zonder de authentieke horizontale roedeverdeling. De oorspronkelijke rode Tuiles du Nord-pannen zijn vervangen door rode Hollandse betonpannen.

Agricolastraat 120-122 Sittard (FKG)

Interieur: De indeling van het interieur is vrijwel ongewijzigd, enkel de zolderverdieping heeft een andere indeling gekregen.  In het interieur van Agricolastraat 122 is de indeling met kamers-en-suite, met uitzondering van de elders bewaarde schuifdeuren, nog vrijwel intact. 

Bijzonderheden: De voortuinen van beide panden worden omgeven door een bakstenen tuinmuur met smeedijzeren profiellijst. 

Opmerkingen: Beide herenhuizen vormen een essentieel onderdeel van het complex rondom het Julianaplein, zijn vanwege de situering ten zeerste verbonden met de uitbreiding en ontwikkeling van Sittard. Ze zijn van betekenis voor het aanzien van de stad en beschikken over een historisch ruimtelijke relatie met de parkachtige omgeving. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >