Monumenten

Grevenbicht Gemeentelijk monument Verdediging

GM098 Grevenbicht - Boulevard 1 : Gemeentehuis

Het voormalige gemeentehuis werd in 1916 ontworpen door architect J. Bertrams uit Roermond. Het werd in 1946 verbouwd door architect Jac. Spee uit Born. 

Locatie: Grevenbicht, Boulevard 1
51° 2' 31" NB, 5° 46' 20" OL

Gemeentelijk monument: 098
Kadaster: BOR00-M-378

Bouwstijl: Eclecticisme 

Bouwhistorie: Het voormalige gemeentehuis werd in 1916 ontworpen door architect J. Bertrams uit Roermond. Het werd in 1946 verbouwd door architect Jac. Spee uit Born. Het diende tot 1968 als gemeentehuis.  

Exterieur: Het object is gelegen in de dorpskern van Grevenbicht. Het betreft een vrijstaand pand op beperkte verkaveling, gelegen in rooilijn.  Het pand heeft een rechthoekige plattegrond evenwijdig aan de weg. De bouwmassa bestaat uit één bouwlaag, gedekt met een zadeldak evenwijdig aan de weg. De achtergevel is niet beschreven.  Het zadeldak tussen topgevels is gedekt met zwarte (opnieuw) verbeterde Hollandse pannen en voorzien van een zinken mastgoot op de uitkragende gevel.  Het pand is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband en voorzien van een gesneden voeg.  De symmetrische voorgevel, een lijstgevel met middenrisaliet, voorzien van een Vlaamse top, bestaat uit vijf vensterassen. De gevel heeft een horizontale geleding met enkele duidelijk verticale elementen; de middenrisaliet en de hoeklisenen. De gevel heeft een hardstenen plint, een sierlijst boven de vensters en een zware kroonlijst van uitkragend siermetselwerk boven een boogfries waarin stucwerkversiering en baksteenversiering is gecombineerd.  De gevel heeft vier vensteropeningen met oorspronkelijke houten T-vensters. De vensteropeningen zijn voorzien van een aan de bovenzijde gebogen, strekse boog en een natuurstenen onderdorpel. De hardstenen dagkanten zijn uitgevoerd als ranke zuiltjes. Boven de vensteropeningen bevindt zich nog een gebogen, in stucwerk uitgevoerde sierlijst. De oorspronkelijke houten voordeur met bovenlicht in de middenrisaliet is geplaatst in een iets terugspringende rondboogportiek dat met lijstwerk is versierd. Een stucwerklijst daarboven heeft vermoedelijk het opschrift ‘gemeentehuis’ gehad. Boven het portiek, in de gekrulde Vlaamse gevel, bevindt zich een halfrond balkon met zware balusters. De balkondeur is geplaatst in een opening onder een strekse boog die aan de bovenzijde een gebogen lijn heeft, geaccentueerd met een stuclijst. De dagkanten van de deuropening zijn bepleisterd als ware het de kolommen die de strekse boog, de ‘architraaf’ dragen.  De symmetrische linker zijgevel is een tuitgevel met in hardsteen uitgevoerde schouderstukken en een gemetselde ezelsrugafdekking op de schuine zijden. De gevel heeft op de zolder twee hoge vensters, voorzien van twee boven elkaar geplaatste houten ramen met kruisroeden. De vensters hebben een hardstenen latei met een bakstenen ontlastingsboog en een bakstenen onderdorpel. De gevel wordt bekroond door een schoorsteen die licht overkraagt op een bakstenen rondboog De top van de gevel boven de ramen is in een latere fase vernieuwd.  De rechter zijgevel is identiek aan de linker zijgevel, uitgezonderd de plaatsing van de twee hoge vensters. Deze zijn hier dichter bij elkaar geplaatst. Ook hier is de top van de gevel in een latere fase vernieuwd.  

Voormalig Gemeentehuis Boulevard 1 Grevenbicht (FKG)
Voormalig Gemeentehuis Boulevard 1 Grevenbicht (FKG)

Bijzonderheden: De in stuc, baksteen of natuursteen uitgevoerde decoratieve elementen (zoals de lijsten, ontlastingsbogen, balkon etc) alsmede de oorspronkelijke ramen en voordeur.  

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >