Monumenten

Geleen Gemeentelijk monument Commercieel

GM066 Geleen - Mijnweg 1 : Watertoren

In 1924 werd de huidige drinkwatertoren op het Maurits-terrein gebouw. 
Het geheel is ontworpen door Ir. A.E. Dinger, hoofd-bedrijfsingenieur Staatsmijnen.

Locatie: Mijnweg 1, 6167 AC Geleen
50° 58' 26" NB, 5° 49' 1" OL

Gemeentelijk Monument: GM066
Kadaster: GLN00-H-981

Bouwhistorie: In 1924 werd de huidige drinkwatertoren op het Maurits-terrein gebouw. 
Het geheel is ontworpen door Ir. A.E. Dinger, hoofd-bedrijfsingenieur Staatsmijnen.

De watertoren op het Chemelot complex. (FKG)
Onderaanzicht watertoren. (FKG)
Watertoren (FKG)

Het object bestaat uit een groot rond betonnen vlakbodemreservoir met een doorsnede van tien meter, met een inhoud van 640 m3, welke rust op zes betonnen palen.  Ter versteviging van het waterreservoir zijn later op de wanden verticale betonnen ribben aangebracht Om te voorkomen dat de palen uitknikken door het gewicht van het reservoir zijn de betonpalen, waar het reservoir op rust, onderling verbonden met een betonnen ringband.  Onder het reservoir is een ronde schacht aanwezig die diende als traptoren naar het waterreservoir. In deze traptoren is een toegangsdeur aanwezig en vier eenvoudige kleine rechthoekige raamopeningen.  De totale hoogte van de watertoren bedraagt 38 meter. Naast de watertoren is een klein eenvoudige bijbouw aanwezig, welke diende als bedieningsruimte.  Het waterreservoir is aan de bovenzijde voorzien van een ronde conische betonnen plaat als dak.

Cultuurhistorie: Het object is van belang wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap, cultuurhistorische waarde en meer in het bijzonder vanwege: 
de gaafheid van het object. 
•    het object is ruimtelijk bepalend c.q. markant voor de omgeving. 
•    de historisch-ruimtelijke relatie met het voormalige mijnterrein. 
•    het bijzondere materiaalgebruik en de bijzondere detaillering. 
•    de typologische en functionele zeldzaamheid in relatie tot de gaafheid van het object. 
•    de betekenis voor de plaatselijke mijngeschiedenis als uitdrukking van een sociaal maatschappelijke en sociaal-economische ontwikkeling. 

Bijzonderheden: De watertoren maakte deel uit van het drinkwaternet op het Maurits-terrein, met als functie het zorgen voor voldoende druk en debiet in het drinkwaternet. Alleen al het badlokaal voor de mijnwerkers had een capaciteit voor 4.500 mensen. Het drinkwater werd aanvankelijk gewonnen op het Mauritsterrein. Later kwam het water van het pompstation bij Guttecoven. Tevens was er een back-up vanuit het leidingwerk van Waterleiding Maatschappij voor Zuid-Limburg, het huidige WML.  De drinkwatertoren werd in 2007 uitbedrijf genomen.
In 1925 werd nog een tweede (mijn-)watertoren gebouwd ten behoeve van mijnwater voor de steenkoolwasserij. Deze is in 1972 gesloopt.

Opmerkingen: Het object is gesitueerd op het voormalige fabrieksterrein van staatsmijn Maurits, dat thans deel uit maakt van het Chemelot-terrein.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >