Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM521623 en RM521624 Sittard - Sint Petrusstraat 2 Overhoven

Zes arbeiderswoningen onder één kap in traditionele stijl, 1920, behorend tot het oudste deel van de woninggroep Overhovenerheide. Gerealiseerd in opdracht van de woningvereniging Sittard.

Locatie: Sittard, Sint Petrusstraat 2 en Heistraat 67
51° 0' 36" NB, 5° 51' 50" OL

Rijksmonument: 521623 en 521624
Kadaster: STD00-K-2786

Bouwstijl: Traditioneel

Bouwhistorie: Zes arbeiderswoningen onder één kap in traditionele stijl, 1920, behorend tot het oudste deel van de woninggroep Overhovenerheide. Gerealiseerd in opdracht van de woningvereniging Sittard, naar een ontwerp van architect Jan Stuyt van Technisch Bureau "Ons Limburg" te Heerlen. De zes panden behoren binnen het oeuvre van Jan Stuyt tot de woningen van het type 30b.  De panden werden in 1966 voorzien van een bijgebouwde betonberging en in 1975 gerenoveerd. Bij deze renovatie werden de schoorstenen, dakpannen, latten, tengels, dakgoten en hemelwaterafvoeren vernieuwd; de kozijnen van ramen en deuren vervangen; de gevels opnieuw ingevoegd en nieuwe bovendorpels geplaatst. De uitbouwen van één laag dwars op de achtergevels kregen nieuwe dakbedekkingen, boeiboorden, dakrandprofielen en werden geïsoleerd. De keukens, sanitaire voorzieningen en plafonds werden vernieuwd. Nieuwe keldertrappen. 

Exterieur: De panden zijn gedeeltelijk onderkelderd, tellen twee bouwlagen en een zolderverdieping. Uitbouwen, rug-aan-rug gecombineerd, van één laag onder plat dwars tegen de achtergevel. Het geheel wordt gedekt door een schilddak met een noklijn parallel aan de straatweg. Rode betonpannen, twee nokschoorstenen en twee hoge schoorstenen op de zijdakvlakken van de hoekpanden. Zinken goten. Dakvenstertjes op de schilddaken van de hoekpanden. Luifelgoten. De woningen zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in halfsteens verband, waarbij de gevels in de tweede bouwlaag werden gepleisterd. Trasraam met rollaag. Bakstenen dorpels, deels vervangen door geglazuurde dorpels. Kunststenen deurlijsten. Vensterstrekken. Symmetrische voorgevel, waarbij de indeling van de woningen onderling is gespiegeld. De panden worden twee aan twee van elkaar onderscheiden door bakstenen lisenen met blokmotieven. In de eerste laag een rechthoekige houten deur met bovenlicht in een kunststenen lijst, waarnaast een rechthoekig houten woonkamervenster met bovenlicht. In de tweede laag, boven voornoemd venster, een rechthoekig verticaal ingedeeld slaapkamervenster. Uit het bovenlicht van het woonkamervenster is de oorspronkelijke verticale indeling verdwenen, de slaapkamervensters waren van origine dubbel verticaal ingedeeld en voorzien van een dubbele horizontale geleding van de glaspanelen. De achtergevels van de woningen worden in de eerste bouwlaag gedeeltelijk aan het oog onttrokken door de gecombineerde en rug-aan-rug geplaatste keukenen badkameruitbouwen van één laag onder plat. In de eerste laag een rechthoekig verticaal ingedeeld houten venster, in één helft gedeeltelijk voorzien van een bovenlicht. In de tweede laag heeft elk pand hoog onder het overstek, een rechthoekig verticaal ingedeeld houten venster alsmede een rechthoekig ongeleed houten venster. De oorspronkelijke indelingen en roedeverdelingen van deze vensters zijn niet behouden gebleven. De keukenen badkameruitbouwen aan de binnenplaatszijde hebben een rechthoekige houten deur, een klein rechthoekig houten toiletvenster en een rechthoekig verticaal ingedeeld houten keukenvenster. 

Woonblok St Petrusstraat 14 t-m 24 Sittard (FKG)
Woonblok St Petrusstraat 14 t-m 24 Sittard achterzijde (FKG)
Woonblok St Petrusstraat (14 t-m )24 Sittard (FKG)
Woonhuizen St. Petrusstraat 2 tot 12 Sittard (FKG)
Woonhuizen St. Petrusstraat 2 (tot 12) Sittard (FKG)
Woonhuizen St. Petrusstraat 2 tot 12 Sittard (FKG) achterzijde

Interieur: De indeling van de woningen is grotendeels ongewijzigd bewaard gebleven. 

Bijzonderheden:  De zijgevels van de hoekpanden Sint Petrusstraat 2 en 12 zijn blind. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >