Monumenten

Sittard Gemeentelijk monument Woonhuis

GM218 Sittard - Rijksweg Zuid 99 : Woonhuis

Het object is gelegen aan de westzijde van de Rijksweg, aan de rand van het stadscentrum van Sittard. Het betreft een pand dat deel uit maakt van een gesloten straatwand en gelegen is in de rooilijn. 

Locatie: Sittard, Rijksweg Zuid 99
50° 59' 43" NB, 5° 51' 32" OL

Gemeentelijk monument: 218
Kadaster: STD00-D-7970

Bouwstijl: Nieuw historiserende stijl 

Bouwhistorie: Woonhuis, gebouwd rond 1925 tussen bestaande panden. 

Exterieur: Het object is gelegen aan de westzijde van de Rijksweg, aan de rand van het stadscentrum van Sittard. Het betreft een pand dat deel uit maakt van een gesloten straatwand en gelegen is in de rooilijn. Het huis bestaat uit één bouwvolume op een rechthoekige plattegrond haaks op de weg. Het pand heeft twee bouwlagen, gedekt met een mansardedak evenwijdig aan de weg. De achtergevel is niet beschreven. Het mansardedak is gedekt met rode vlakke Muldenpannen, die zijn voorzien van een antracietkleurige toplaag. Aan de voorzijde van het dak is een geprofileerde houten bakgoot op gootklossen aangebracht. Het pand is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband en gevoegd met een gesneden voeg. De gevelopeningen hebben dagkanten van geprofileerde rode verblendsteen. De asymmetrische voorgevel heeft een onregelmatige indeling met vier vensterassen. Er is sprake van een enigszins horizontale geleding door de horizontale hardstenen lateien en dorpels en de opluistering van de smalle muurdammen met hardstenen spekblokken en een spekband juist onder het fries met siermetselwerk in rode verblendsteen, die de gevel afsluit. Op de begane grond en de verdieping heeft de gevel drie vensteropeningen met oorspronkelijke houten schuiframen. Het centrale raam is breder dan de twee flankerende. De vensteropeningen hebben geprofileerde dagkanten en zijn voorzien van hardstenen latei en een hardstenen onderdorpel. De oorspronkelijke, decoratieve houten voordeur met bovenlicht is links in de gevel geplaatst. De deur is toegankelijk via een trap met drie hardstenen treden. Op de eerste verdieping bevinden zich vier vensteropeningen met oorspronkelijke houten ramen. Het eerste en derde venster zijn breder, het tweede en vierde venster zijn smal. Het eerste venster heeft een T-raam met twee raamvleugels en bovenlicht, de overige vensters hebben schuiframen. 

Rijksweg Zuid 99 Sittard (FKG)

Bijzonderheden: De geprofileerde bakgoot, het decoratieve metselwerk en natuurstenen in de voorgevel alsmede de oorspronkelijke ramen en voordeur. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >