Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM521645 Sittard - Putstraat 63 : Woonhuis

VILLA MARIA, gebouwd in1893 in eclectische stijl vrij liggend aan de Putstraat. 

Locatie: Sittard, Putstraat 63
50° 59' 47" NB, 5° 52' 24" OL

Rijksmonument: 521645
Kadaster: STD00-G-851

Bouwstijl: Eclectisch 

Bouwhistorie: VILLA MARIA, gebouwd in1893 in eclectische stijl vrij liggend aan de Putstraat. Aan de achterzijde in 1923 uitgebreid met een aanbouw van twee bouwlagen met plat dak. In 1925 werd in de villa een huiskapel ingericht in opdracht van mgr. D. Claessens. 

Exterieur: De villa bestaat uit twee bouwlagen en een zolderverdieping met aan de voorzijde een uitbouw met platdak. Het gebouw  met schilddaken afgedekt met opnieuw-verbeterde-hollandse-pannen en aan de onderkant geprofileerde bakgoten. De bakgoot aan de straatzijde met een gewelfde kooflijst en bewerkte consoles rustend op leeuwenkopornamenten. Op de nokken zinken en smeedijzeren nokpionnen. Een zeer rijk bewerkt  dakkapel aan de voorzijde dak,  aan de bovenzijde een rondboogfronton met aan weerszijden gestucte sierelementen en aan de onderzijde een doorlopende lijst met diamantkoppen eindigend in de  zijdelingse sierlijsten.  De villa is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met gesneden voegen. Aan de onderzijde een plint met natuurstenen geprofileerde bovenrand. De voorgevel met drie raamassen waarvan de vensteropeningen op de verdieping met segmentbogen en diamantkoppen,geprofileerde onderdorpels gevat in een doorlopende lijst waaronder een balusterreeks doorlopend over het balkon en plat dak. Op de begane grond  vensteropeningen met frontons met onderdorpels op consoles. In de voorgevel doorlopende speklagen en een gevelsteen met als opschrift ‘’ANNO 1893’’. Het terug liggende rechtergedeelte op de verdieping met vijf  rondboogvormige blindramen rustend op een doorlopende lijst waarboven vijf gestucte ruitmotieven. In het rechter risalerend voorgeveltravee bevind zich het entreegedeelte bestaande uit dubbele deuren met glasinlood en siersmeedwerk, waarboven bovenlichten met schelpmotieven in de traceringen. Boven de ingangspartij een balkon rustend op rijk geornamenteerde consoles met leeuwenkoppen. De zijgevels zijn symmetrisch van opzet met aanzienlijke boogfriezen rustend op consoles. De erfafscheiding aan de straatzijde bestaande uit zes bakstenen hekpijlers met ronde gestucte schelpfrontons waartussen smeedijzeren poorten en hekwerken, op een van de middenpijlers het opschrift ‘’VILLA MARIA’’.  

Putstraat 63 Sittard Villa Maria (FKG)
Putstraat 63 Sittard Villa Maria (FKG)
Putstraat 63 Sittard Villa Maria (FKG)
Putstraat 63 Sittard Villa Maria (FKG) voordeur

Interieur: De indeling van de villa bestaande uit een centrale gang waarop de vertrekken zijn aangesloten. De centrale gang is betegeld met zwarte hardsteen en witte marmer in ruitmotief.  Verder zijn van belang de rijke stucplafonds, de marmeren haardlijsten in de vertrekken begane grond en het stucplafond van het trappenhuis 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >