Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM33716 Sittard - Putstraat 1 : Woonhuis Wemans huis

Zeer markant gebouw uit 1757zoals aangegeven op de windvaan -gebouwd in traditionele bouwstijl, gelegen op de hoek Markt-Putstraat. 

Locatie: Sittard, Putstraat 1
50° 59' 52" NB, 5° 52' 16" OL

Rijksmonument: 33716
Kadaster: STD00-F-2678

Bouwstijl: Traditioneel

Bouwhistorie: Zeer markant gebouw uit 1757zoals aangegeven op de windvaan -gebouwd in traditionele bouwstijl, gelegen op de hoek Markt-Putstraat. 

Exterieur: De gevels uitgevoerd met pilasters en gemetseld in donkere veldbrandstenen, aan de bovenzijde eindigend in een muizentand met sierlijst en op de begane grond een schuin oplopende plint. De vensteropeningen met segmentbogen ingericht met draaien vaste ramen met glasroeden. Bij het later inrichten van een winkel op de begane grond zijn enkele pilasters ingekort. In het verleden zijn vensterluiken toegepast hetgeen nog zichtbaar is aan de ingemetselde duimen en de steensponningen rondom de vensteropeningen. Het gebouw is afgedekt met een schilddak met schoot en aan de linkerkant eindigend in een topgevel. Aan de onderkant dak een overstekende  geprofileerde dakgoot. 

Putstraat 1 Sittard (FKG)
Putstraat 1 Sittard (FKG)
Putstraat 1 Sittard (FKG)

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >