Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM521644 Sittard - Parklaan 29 : Woonhuis

Deze villa met een L-vormige plattegrond heeft een gedeeltelijk souterrain, en twee verdiepingen. Het hoofdgedeelte wordt gedekt door een schilddak met leien in schubdekking.

Locatie: Sittard, Parklaan 29
50° 59' 45" NB, 5° 51' 47" OL

Rijksmonument: 521644
Kadaster: STD00-D-6546

Bouwstijl: Expressionistisch landhuis met elementen van de Amsterdamse school. Het ontwerp is van architect Jos Wielders. 

Bouwhistorie: 1924-1925

Exterieur: Deze villa met een L-vormige plattegrond heeft een gedeeltelijk souterrain, en twee verdiepingen. Het hoofdgedeelte wordt gedekt door een schilddak met leien in schubdekking, boven de zuidgevel gewelfd en deels doorlopend tot boven de eerste bouwlaag. In het voordakvlak en het zuidelijke dakvlak een ellipsvormige dakkapel en in het achterdakvlak een rechthoekige dakkapel met luifeloverstek. Het landhuis heeft een rood genuanceerde bakstenen plint in twee hoogtes en een optrek van een geel genuanceerde baksteen in kettingverband gemetseld. De indeling van de voorgevel is asymmetrisch. Op de hoek van de noordgevel en de zijgevel staat een ronde erker met acht aaneengesloten vensters, waarvan het eerste venster begint in de voorgevel. In de noordelijke zijgevel bevindt zich de entree met verankerde luifel, een bordes en bakstenen balustrademuur uitgemetseld in een ronde bloembak. In de achtergevel naast de keukenuitbouw bevindt zich een hoog onder de luifel aangezet trappenhuisvenster dat oorspronkelijk was voorzien van glas in lood. Het dak loopt door in de zuidelijke zijgevel tot de eerste bouwlaag.Deze zuidgevel is voorzien van een in de vorm van een scheepsboeg uitgevoerde erker, met in de plint een gevelsteen. Verder is de erker voorzien van een geboogd raamkozijn met een driemaal dubbele indeling met decoratieve roedeverdeling. Tussen de raamkozijnen en de daarnaast geplaatste betonkolommen is een dubbele balkondeur geplaatst met zeer decoratief ingedeelde glaspanelen.  

Parklaan 29 Sittard (FKG)
Parklaan 29 Sittard (FKG)

Interieur: Het originele interieur is waardevol, met een gaaf gebleven indeling. Het trappenhuis met lambrisering; een origineel rolluik met ophaalmechanisme tussen woonkamer en serre; de schuifdeuren in de kamer-en-suite ; de geornamenteerde paneeldeuren. 

Bijzonderheden: In de indeling van deze villa zijn geen wijzingen aangebracht. Wel is later aan de zuidelijke zijgevel een garage gebouwd. 

Opmerkingen: Dit vrijstaande landhuis met elementen van de Amsterdamse school past uitstekend in de lineaire bebouwing van de Parklaan en is een goed voorbeeld van het oeuvre van de Sittardse architect Jos Wielders.   

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >