Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM521643 Sittard - Parklaan 27 : Woonhuis

Een vrijstaand landhuis met een L-vormige plattegrond op de westoever van de Geleenbeek. Het geheel onderkelderde pand heeft afwisselend een of twee bouwlagen.

Locatie: Sittard, Parklaan 27
50° 59' 46" NB, 5° 51' 48" OL

Rijksmonument: 521643
Kadaster: STD00-D-6547

Bouwstijl: Traditionele door de Amsterdamse school en Engelse cottagestijl beïnvloede bouwtrant naar een ontwerp van Jos Wielders. 

Bouwhistorie: In 1924-1925 in opdracht van notaris J. van Wessem gebouwde villa. De betonnen toegangsbrug over de Geleenbeek is in 1969 gebouwd. 

Exterieur: Een vrijstaand landhuis met een L-vormige plattegrond op de westoever van de Geleenbeek. Het geheel onderkelderde pand heeft afwisselend een of twee bouwlagen, met onder het in noordwestelijke richting uitgebouwde keukengedeelte een souterraingarage. Het landhuis is gedekt door een asymmetrische rieten kap met dakkapellen met verticaal ingedeelde horizontaal gelede vensters. De met een rode plint en gele baksteen in kettingverband uitgevoerde gevels vallen op door hun mooi uitgevoerde raampartijen. De voorgevel loopt door aan de linkerzijde in een erker met een reeks van acht gekoppelde vensters met bovenlicht, terwijl de bovenverdieping een horizontale raampartij heeft van acht verticaal ingedeelde gelede rechthoekige houten vensters. In de noordelijke zijgevel bevindt onder een luifel de entree met een houten paneeldeur en daarnaast vestibulezijlichten met glas in lood.Op de verdieping van deze gevel vijf gelijke uitkragende ramen met een doorlopende afsluiting om de hoek.   In de noordwestelijke achtergevel is de toegangsdeur naar de bijkeuken met daarvoor een bordes met rondgemetselde borstwering. De achtergevel verspringt trapsgewijs en is voorzien van een dakluifel op een betonkolom, met rechts een dubbele tuindeur. Deze gevel is sober en gesloten uitgevoerd. De linker zijgevel heeft een bouwlaag met op de verdieping het terugspringende balkon met bakstenen balustrade en op de begane grond terrasdeur onder een luifel. Vanaf de keukenuitbouw aan de noordzijde tot de voorgevelerker is het terras voorzien van een bakstenen borstwering. 

Parklaan 27 Sittard (FKG)
Parklaan 27 Sittard (FKG)

Interieur: Het landhuis heeft een grotendeels bewaard gebleven interieur waar maar weinig veranderingen in zijn aangebracht. De vestibule is mooi bewaard gebleven met originele tegellambrisering, klapdeuren, kapstok en paraplubak en de hal met lambrisering. Met in het buitenvenster van het kantoor een glas in loodafbeelding van St.-Gerardus Majella uit 1919 (afkomstig uit het Bisschoppelijk College). 

Bijzonderheden: Dit landhuis heeft een hoge waarde vanwege de in de bouwstijl terug te vinden oeuvre-kenmerken van architect Jos Wielders 

Opmerkingen: Het gebouw heeft een opvallende hoge asymmetrische met riet gedekte kap. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >