Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM521654 Sittard - Parklaan 15 : Woonhuis / Kantoor

Het pand is in 1933 gerealiseerd voor architect Jos Wielders naar een ontwerp van zijn eigen hand. 
 

Locatie: Sittard, Parklaan 15
50° 59' 49" NB, 5° 51' 51" OL

Rijksmonument: 521654
Kadaster: STD00-D-7549

Bouwstijl: Het woonhuis/kantoor is gebouwd in een door het functionalisme beïnvloede stijl. 

Bouwhistorie: Het pand is in 1933 gerealiseerd voor architect Jos Wielders naar een ontwerp van zijn eigen hand. 

Exterieur: Het monument is gebouwd met gedeeltelijke souterrainverdieping en twee bouwlagen. Een plat betondak met overstek dient als dak. Aan de zuidzijde is een hoge schoorsteen gemetseld. De plint en de achtergeveluitbouw is uitgevoerd in geel-rood genuanceerde baksteen. Boven de plint zijn de gevels bedekt met een –vooruitspringendewitte gladde bepleistering. De voorgevel heeft aan de oostzijde een asymmetrische indeling: in de eerste bouwlaag een rechthoekig stalen woonkamervenster, asymmetrisch verticaal ingedeeld en in de tweede laag een gelijkmatig over de voorgevel verdeelde reeks van zeven rechthoekige stalen vensters. In het terugliggende gevelvlak van het hoofdvolume, boven de entreedeur, is een vrijwel de gehele bouwlaaghoogte in beslag nemend rechthoekig stalen trappenhuisvenster met kleine roedeverdeling. 

Parklaan 15 Sittard (FKG)

Interieur: Het interieur is wat betreft de indeling vrijwel ongewijzigd bewaard gebleven. In dit interieur zijn onder meer van belang: hal, trappenhuis in schoon metselwerk van gele baksteen met een groen geglazuurde plint van drie lagen, gele vloeren trapbetegeling, rode stalen balustradespijlen. 

Cultuurhistorie: Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de regionale architectuurgeschiedenis en heeft een bijzondere plaats in het oeuvre van de architect Jos Wielders. 

Bijzonderheden: Het pand onderscheidt zich door het materiaalgebruik en de bijzondere samenhang tussen het in hoge mate gaaf bewaard – gebleven exterieur en interieur. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >