Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM33703 Sittard - Markt 25 : Schtadt Zitterd

Horecapand gelegen aan de Markt, vermoedelijk daterend uit de zeventiende-achttiende eeuw. In 1946 vond een grondige verbouwing plaats onder architect Joseph Wielders.

Locatie: 6131EL Sittard
50° 59' 54" NB, 5° 52' 14" OL

Rijksmonument:  33703
Kadaster: STD00-F-2279

Bouwhistorie: Horecapand in traditionele stijl, vermoedelijk daterend uit de 17e -18e eeuw. In 1946 vond een grondige verbouwing plaats onder architect Joseph Wielders.

Sittard markt 25 Vooraanzicht (FKG)
Sittard markt 25 - Zijaanzicht. (FKG)

Exterieur: Een bakstenen huis met zijtopgevel en zadeldak uit de 18e eeuw. Segmentboogvensters met een omlijsting in hardsteen. Het pand is afgedekt met een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen, waaronder een overstekende dakgoot. De gevels uitgevoerd in metselwerk en wit geschilderd. Het pand heeft drie raamassen met segmentvormige raamopeningen en hardstenen omranding. Op de eerste verdieping T-ramen en op de tweede verdieping ramen met dubbele vleugels, uitgevoerd in hout. Onder de dakgoot een uitgebouwde sierlijst. In de voor- en zijgevel zijn een opvallend  groot aantal smeedijzeren sierankers aanwezig. Op de in de loop van de tijd vaak aan de heersende smaak aangepaste begane grond twee houten puien en een ingangspartij met portiek, toegankelijk via natuurstenen treden. Aan de bovenkant van de puien een gestucte horizontale sierlijst. Tussen de puien stucwerk in blokverband en erboven “Schtad Zitterd” in siersmeedwerk.

Pand gezien vanaf de zijde voor.
De oude gevel.
Met de oude naam Hotel Wilhelmina.

Naast het pand bevindt zich een poort, eveneens uit de 18e eeuw, met in- en uitgezwenkte afdekking, vroeger bekroond door een vaasvorm. Aan het huidige Kerkepad achter de poort bevindt zich een zij-ingang van “Café Schtad Zitterd".

Interieur: Het eiken interieur is uitgevoerd in Oud-Hollande stijl met een gebrandschilderd raam van Lily Groenendaal-Wielders, waarin wordt  afgebeld het lied van Thuur Laudy “Op ooze wal” en de “Zittesje vastelaovend.”

Cultuurhistorie: Het pand heeft vanaf 1833 veelal een horecafunctie gehad, onder meer als “Herberg Cörvers”, “Café-Slijterij Meuter”, “Hotel Schols” en “Hotel Wilhelmina”, onderbroken door Drukkerij Claessens van 1895 tot 1898 . De doorgang naar het tegenwoordige Kerkepad langs de Sint-Michiels- of Paterskerk was vroeger afgesloten. Daar bevond zich lange tijd een garagebedrijf.

Het raam met "Op Ooze Wal" van Thuur Laudy.

De zijgevel met topgevel is afgewerkt met vlechtingen en aan de bovenzijde voorzien van een zinken afdekking. De ramen en de puien zijn qua afwerking en materiaalkeuze gelijk aan de voorgevel.

Het eiken interieur is uitgevoerd in Oud-Hollande stijl met een gebrandschilderd raam van Lily Groenendaal-Wielders, waarin het lied van Thuur Laudy “Op ooze wal” is afgebeeld.

Op de hoek naar het Kerkepad, links, een spitsboognis met een beeldengroep uit 1946, voorstellende Nicolaas Reubsaet [1] op bezoek bij zijn arme ouders, uitgevoerd door de Sittardse kunstenaar Charles Tangelder.

Het beeldje aan de kerkzijde.

 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >