Monumenten

Religieus Sittard Rijksmonument

RM33711 Sittard - Oude Markt 16 : Opvang Pelgrims / Mariapark

Complex bestaande uit vier vleugels om een pandhof naar een ontwerp van architect Johannes Kayser uit Venlo en in 1891 gebouwd door aannemer Beckers. 

Locatie: Sittard, Oude Markt 16
50° 59' 56" NB, 5° 52' 11" OL

Rijksmonument: 33711
Kadaster: STD00-F-1233

Bouwstijl: Neogotisch 

Bouwhistorie: Complex bestaande uit vier vleugels om een pandhof naar een ontwerp van architect Johannes Kayser uit Venlo en in 1891 gebouwd door aannemer Beckers. Het diende als rusten verblijfplaats voor pelgrims. 

Exterieur: Een pandhof gemetseld in donkerrode baksteen en geglazuurde baksteen, overwelfd met kruisribgewelven, gedekt door omlopend, leien schilddak met Rijnse dekking en voorzien van dakkapellen. Aan de straatzijde een portaal met brede hap; hierboven een uitkragend torentje waarvan de onderste geleding met blinde nissen is uitgevoerd en de bovenste geleding open behandeld en voorzien van traceringen; gevels geleed door steunberen.  

Mariapark Sittard straatzijde (FKG)
Mariapark Sittard binnenplaats (FKG)
Mariapark Sittard detail kruisweg (FKG)
Mariapark Sittard binnenplaats trap (FKG)
Mariapark Sittard detail (FKG)
Mariapark Sittard detail (FKG)
Mariapark Sittard detail kruisweg (FKG)
Mariapark Sittard detail (FKG)
Mariapark Sittard detail (FKG)
Mariapark Sittard detail (FKG)

Interieur: In het voorportaal vijf zwart marmeren zuilen, links en rechts afbeeldingen van heiligen, uitgevoerd in gekleurde tegels; terrazzovloer. Kolommen met hardstenen basement en kapitelen met bloemmotieven. In een binnenhoek van het pandhof staat een opengewerkt traptorentje met conisch spitsje. De tuingevels zijn in een later stadium beglaasd; gestucte kroonlijst met bloemmotieven; twee gevellantaarns. Stilistisch gaaf overgeleverd historisch bouwwerk met bijzondere belevingswaarde en verzorgde detaillering, behorend tot en van oorsprong in functie, uitvoering en situering deel uitmakend van de tegenover liggende pelgrimskerk Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart.  

Bijzonderheden: In de pandhof bevindt zich een altaar met tegen de muur veertien zandstenen kruiswegstaties in hoog reliëf aangebracht, vervaardigd door  atelier Kasteleyn & Kuhnen uit Sittard. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >