Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM33692 Sittard - Limbrichterstraat 56 : Winkel / Wonen

Origineel pand vermoedelijk gebouwd in de zeventiende -achttiende eeuw. De verbouwing voorgevel rond 1900. 

Locatie: Sittard, Limbrichterstraat 56
50° 59' 54" NB, 5° 52' 2" OL

Rijksmonument: 33692
Kadaster: STD00-F-2320

Bouwstijl: Eclectische stijl. 

Bouwhistorie: Origineel pand vermoedelijk gebouwd in de zeventiende -achttiende eeuw. De verbouwing voorgevel rond 1900. 

Exterieur: Het pand afgedekt met een zadeldak waaronder een geprofileerde dakgoot. De voorgevel met twee raamassen in blokverband gestuct, aan de bovenzijde beëindigd met een gestucte sierlijst. De segmentvormige vensteropeningen met geprofileerde omlijstingen, aan de bovenzijde voorzien van een kuif en aan de onderzijde een gestucte onderdorpel. Op de begane grond een originele winkelpui met aan weerszijden  gestucte penanten met op regelmatige afstanden sierelementen,  aan de bovenzijde een architraaf met een geprofileerde gevellijst en aan de onderzijde een gestucte onderdorpel waaronder een gestucte plint. De vensteropeningen voorzien van blindramen met draaivleugels, bovenlichten en raamhekjes van smeedwerk. 

Limbrichterstraat 56 Sittard (FKG)
Limbrichterstraat 56 Sittard (FKG)

Bijzonderheden: Raamomlijstingen met kuiven. Omlijstingen winkelpui. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >