Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM33691 Sittard Limbrchterstraat 54 : Winkel / Wonen

Origineel pand vermoedelijk gebouwd in de zeventiende-achttiende eeuw. De verbouwing voorgevel is rond 1900 gebeurd. 

Locatie: Sittard, Limbrichterstraat 54
50° 59' 54" NB, 5° 52' 2" OL

Rijksmonument: 33691
Kadaster: STD00-F-2273

Bouwstijl: Eclectische stijl. 

Bouwhistorie: Origineel pand vermoedelijk gebouwd in de zeventiende-achttiende eeuw. De verbouwing voorgevel is rond 1900 gebeurd. 

Exterieur: Het pand is afgedekt met een zadeldak waaronder een geprofileerde dakgoot. De voorgevel met twee raamassen in blokverband gestuct, aan de bovenzijde beëindigd met een gestucte sierlijst en aan weerszijden lisenen in blokken. De segmentvormige vensteropeningen met geprofileerde omlijstingen, aan de bovenzijde voorzien van een kuif en aan de onderzijde een gestucte onderdorpel. Op de begane grond een originele winkelpui met aan weerszijden  gestucte penanten met op regelmatige afstanden sierelementen,  aan de bovenzijde een architraaf met een geprofileerde gevellijst en aan de onderzijde een gestucte onderdorpel waaronder een gestucte plint. De vensteropeningen voorzien van blindramen met draaivleugels en  bovenlichten met sponninglijsten en raamhekjes van smeedwerk.

Limbrichterstraat 54 Sittard (FKG)
Limbrichterstraat 54 Sittard (FKG)

Bijzonderheden: Raamomlijstingen met kuiven. Omlijstingen winkelpui. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >