Monumenten

Religieus Limbricht Rijksmonument

RM521576 Limbricht - Pastoor Janssenstraat 16 : Pastorie

De pastorie met berging is gebouwd na de inwijding van de kerk op 25 juni 1923. 

Locatie: Limbricht, Pastoor Janssenstraat 16
51° 0' 46" NB, 5° 50' 20" OL

Rijksmonument: 521576
Kadaster: LBT00-A-4563

Bouwstijl: De bouwstijl is traditioneel geënt op  de naastgelegen kerk.  

Bouwhistorie: De pastorie met berging is gebouwd na de inwijding van de kerk op 25 juni 1923. De architect was J. Wagemans te Roggel in opdracht van het kerkbestuur. Deze architect was werkzaam bij architectenbureau Cuypers, dat de kerk ontwierp.  De onderliggende garage en vernieuwde kozijnen met rolluiken zijn niet als monument beschermd. 
 

Exterieur: De pastorie is evenals de naastliggende kerk gebouwd met Nievelsteiner (Kunrader) kalkzandsteen, versierd met hardstenen dorpels en lateien. Lijsten zijn van rode baksteen. De pastorie kent een met pannen bedekt tentdak met nokschoorsteen. De gevel is symmetrisch met drie assen. De ingang kent een drievoudige rondboognis, vergelijkbaar met de rondbogen van de kerk. 

Pastorie Salviusparochie Limbricht (FKG)
Pastorie Salviusparochie Limbricht (FKG)

Interieur: De pastorie kent kamers-en-suite en schuifdeuren met geslepen glas. De gang heeft een kenmerkende tegelvloer en paneeldeuren. 

Cultuurhistorie: De pastorie is steeds een kerkelijke dienstwoning geweest. De berging doet ook wel dienst als parochiezaaltje. De Salviuskerk, de pastorie en het H. Hartbeeld vormen een complex van cultuurhistorische waarde. 

Bijzonderheden: De pastorie vormt een complex met de naastliggende kerk en het tegenoverliggende kapelletje. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >