Monumenten

Munstergeleen Gemeentelijk monument Woonhuis

GM117 Munstergeleen - Overstraat 43 : Woonhuis

De hoofdbouwmassa bestaat uit twee bouwlagen, gedekt met een mansardedak, voorzien van een eenvoudige houten muurgoot op uitkragend metselwerk. 

Locatie: Munstergeleen, Overstraat 43
50° 58' 28" NB, 5° 51' 55" OL

Gemeentelijk monument:
Kadaster: MSG00-C-1768

Bouwstijl: Traditioneel met neorenaissance elementen 

Bouwhistorie: Dit tweelaags middenganghuis met verhoogd middendeel dateert uit circa 1915.  

Exterieur: De hoofdbouwmassa bestaat uit twee bouwlagen, gedekt met een mansardedak, voorzien van een eenvoudige houten muurgoot op uitkragend metselwerk. Het middendeel dat boven het dakvlak uitsteekt, heeft een met natuursteen leien gedekt schilddak met ruime overstek en is bekroond met een fraaie smeedijzeren nokkam. De symmetrische, vijf vensterassen brede voorgevel van het pand is opgetrokken in oranjerode verblendsteen, ter plaatse van het kalf en de onder de vensters doorbroken door horizontale banden van zwart geglazuurde baksteen, onder de vensters als geprofileerde lekdorpel. De verticale geleding wordt bereikt met de hoeklisenen en met name het middendeel. Op de begane grond een fraai bewerkte houten voordeur. De deur ligt iets verdiept met een zwart geglazuurde baksteen omranding en met een hardstenen trapje ervoor. De bovenen onderramen zijn ongedeeld. De gevelopeningen hebben op de begane grond rondbogen en op de verdieping segmentbogen. De boogvelden zijn gevuld met bruine en witte tegeltjes, aangebracht in een blokpatroon. Het middendeel wordt beëindigd met drie hoge boogvelden waarvan de middelste voorzien is van een raam met aan weerszijden blindnisjes. De uitgemetselde lisenen rusten op zwart geglazuurde, geprofileerde consoles. De garage aan de rechterzijde heeft één bouwlaag en is plat afgedekt. De garage heeft aan de bovenzijde een gemetselde balustrade waarvan de openingen zijn dichtgezet met verblendsteen. 

Overstraat 43 Munstergeleen (FKG)

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >