Monumenten

Munstergeleen Gemeentelijk monument Woonhuis

GM116 Munstergeleen - Overstraat 1-5

Zoals ook op andere plekken te zien is, werd het woongedeelte van boerderij op een gegeven moment vergroot en aangepast aan de eisen van de tijd. Zo zal dat in 1931 ook wel gebeurd zijn met het woonhuis van deze uit de negentiende eeuw daterende U-vormige boerderij. 

Locatie: Munstergeleen, Overstraat 1-5
50° 58' 32" NB, 5° 51' 46" OL

Gemeentelijk monument: 116
Kadaster: MSG00-C-2685

Bouwstijl: Traditioneel met rationalistische elementen 

Bouwhistorie: Zoals ook op andere plekken te zien is, werd het woongedeelte van boerderij op een gegeven moment vergroot en aangepast aan de eisen van de tijd. Zo zal dat in 1931 ook wel gebeurd zijn met het woonhuis van deze uit de negentiende eeuw daterende U-vormige boerderij. Vroeger maakte dit tweelaagse hoekpand deel uit van een straatwand maar de bebouwing aan de linkerzijde is afgebroken. De gevelopzet en –opbouw zijn van een meer dan dorpse allure. 

Exterieur: De voorgevel is opgetrokken in oranjerode verblendsteen waardoor het pand er letterlijk en figuurlijk “uitspringt”. De voordeur is naast in plaats van in het als tuitgevel vormgegeven rechter geveldeel geplaats, een niet voor de hand liggende situering. Ondanks de tot in de punt van de tuitgevel doorlopende lisenen, ontbeert dit geveldeel daardoor op de begane grond een belangrijke functie. Dit wordt op de verdieping gecompenseerd door een driehoekig uitkragende erker, geplaatst op een door een console ondersteunde plaat en voorzien van een met leien gedekt dakje. In de top een rond zolderraam, met links “ANNO” en rechts “1931”. De tuit wordt beëindigd met een driehoekig uitkragende hals waarop een windwijzer. Het linker geveldeel wordt links beëindigd met een liseen en aan de bovenzijde met een gootlijst en een bakgoot die jammer genoeg met plastic schrootjes is bekleed. Het pand is gedekt met een zadeldak dat middels een steekkap aansluit op de tuitgevel aan de rechterzijde. De oorspronkelijke voordeur is verdiept geplaats en bereikbaar via vier treden. Boven het portiek een in de gevel geplaatste bovenlicht, voorzien van glas-in-lood. Alle overige gevelopeningen zijn voorzien van T-vensters met boven een klepraam, eveneens voorzien van glas-in-lood. Zowel de lateien boven de ramen als de vensterbanken en alle overige sierelementen in de gevel zijn uitgevoerd in beton, afgewerkt met een pleisterlaagje. De naasten achtergelegen vrij hoge schuur is gedekt met een zadeldak en is geheel gesloten, met uitzondering van de grote toegangspoort met rondboog, houten vleugels en een loopdeurtje. 

Overstraat 1 - 5 Munstergeleen (FKG)
Overstraat 1 - 5 Munstergeleen (FKG) achterzijde
Overstraat 1 - 5 Munstergeleen (FKG) achterzijde

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >