Monumenten

Munstergeleen Rijksmonument Woonhuis

RM33765 Munstergeleen - Koekamp 1 : Herenhuis

Carré-vormig complex uit 1781/82, gebouwd in opdracht van advocaat J.J.F. Meyer. Het woongedeelte is een tweelaags herenhuis met geblokte pilasters en een geknikt schilddak met dakruiter. 

Locatie: Munstergeleen, Koekamp 1
50° 58' 13" NB, 5° 50' 55" OL

Rijksmonument: 33765
Kadaster: MSG00-D-1192

Bouwstijl: Classicistisch 

Bouwhistorie: Carré-vormig complex uit 1781/82, gebouwd in opdracht van advocaat J.J.F. Meyer. Het woongedeelte is een tweelaags herenhuis met geblokte pilasters en een geknikt schilddak met dakruiter. De achterliggende dienstgebouwen, gesitueerd om een rechthoekige binnenplaats, zijn in de kern achttiende-eeuws. Buiten uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden en het wit sausen van de meeste gebouwen verkeert het complex nog vrijwel in originele staat. 

Exterieur: Het complex bestaat uit een tweelaags herenhuis aan de straatzijde met haaks daarop aan weerszijden een eenlaags dienstgebouw en aan de achterzijde een dubbele schuur. Het hoofdgebouw is symmetrisch van opzet, vijf vensterassen breed, twee bouwlagen hoog met een geknikt schilddak met drie dakkapellen. Van de straat af gezien aan de rechterzijde een drielaagse aanbouw met plat dak terwijl de linker gevel beneden en boven een vensteropening heeft. De straatgevel is voorzien van hardstenen geblokte pilasters, gekoppeld met een hardstenen band waarboven een gootlijst en een forse bakgoot op zware gootklossen. In de gevel aan de binnenplaats bevindt zich de woningtoegang. De opzet en indeling zijn identiek aan die van de straatgevel, zij het dat de pilasters en de dakkapellen ontbreken. Vanwege de beoogde uitstraling heeft men de straatgevel rijker uitgevoerd ofschoon het eigenlijk de tuingevel is. Alle deuren raamopeningen hebben hardstenen omlijstingen, aan de bovenzijde segmentvormig waaronder bij de ramen een rolluikkast met houten rolluik. Boven de voordeur een separaat bovenlicht. De overhoeks geplaatste en met natuursteen leien gedekte dakruiter is voorzien van een windwijzer in de vorm van een koe. De links en rechts achterliggende dienstgebouwen bevatten aanvankelijk de stallen, resp. twee woningen. Aan de straatzijde hebben ze een trapgevel en ze zijn voorzien van een zadeldak. De dubbele schuur is middels poorten verbonden met de dienstgebouwen en sluit daarmee de achterzijde af. De evenwijdig aan het hoofdgebouw liggende schuren hebben een zadeldak met een zakgoot. In de lagere schuur aan de binnenplaats bevond zich het koetshuis terwijl de achterste schuur voor graanopslag gebruikt werd. Daartoe zijn aan beide kopse einden van een korfboog voorziene poorten aangebracht. 

Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)
Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)
Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)
Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)
Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)
Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)
Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)
Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)
Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)
Koekamp 1 Munstergeleen (Funda)

Cultuurhistorie: Het gebied “de Koekamp” behoorde tot de “gewanden” van de Geleense Hanenhof en was vanuit Op-Geleen (het huidige Oud-Geleen) bereikbaar via de “Koebrug” over de Geleenbeek. Toen de Geleenbeek in 1808 de nieuwe gemeentegrens werd, kwam “Huize De Koekamp” binnen de gemeente Munstergeleen te liggen. Nadat huis en land een aantal malen van eigenaar waren verwisseld, werd het in 1931 verkocht aan de zittende huurders, de familie Strens die er een fruitbedrijf begon en tot nu toe als zodanig exploiteert. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >