Monumenten

Broeksittard Rijksmonument Commercieel Woonhuis

RM33744 Broeksittard - Kruisstraat 28-30 : Boerderij

In de jaren negentig van de twintigste eeuw gerestaureerd volgens een ontwerp van wijlen architect Jack Bey uit Sittard. 

Locatie: Broeksittard, Kruisstraat 28-30
51° 0' 8" NB, 5° 53' 51" OL

Rijksmonument: 33744
Kadaster: STD00-N-184

Bouwstijl: Traditionele carréboerderij

Bouwhistorie: In de jaren negentig van de twintigste eeuw gerestaureerd volgens een ontwerp van wijlen architect Jack Bey uit Sittard. 

Exterieur: Een carrévormige hoeve met gesloten binnenplaats, zoals blijkt uit de muurankers 1747. Het pand bestaat uit twee topgevels met vlechtingen onder de daklijsten waartussen het poortgebouw met zadeldak evenwijdig aan de straatas. Metselwerk in veldbrandstenen in kruisverband. Lateien en onderdorpels van de vensters op begane grond in hardsteen (Maaslands) met groene buitenluiken. In de rechtervleugel twee bovenvensters met houten segmentkozijnen. Fraaie smeedijzeren muurankers in de voorgevel. Op de binnenplaats bevindt zich gedeeltelijk authentiek en gedeeltelijk vernieuwd vakwerk. De zadeldaken zijn gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen, met in de daken van de linker en rechtervleugel dakkapellen met zadeldaken.  

Kruisstraat 28 Broeksittard (FKG)
Kruisstraat 28 Broeksittard (FKG)
Kruisstraat 28 Broeksittard (FKG)

Bijzonderheden: Topgevels met vlechtingen aan de straatzijde.

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >