Monumenten

Sittard Gemeentelijk monument Woonhuis

GM017 Sittard - Kapittelstraat 1 : Woonhuis

Dit pand is het smalste huis van Sittard en gebouwd voor (en waarschijnlijk door) Willem Pörteneers, wiens initialen (twee maal) in de voorgevel staan vermeld. 

Locatie: Sittard, Kapittelstraat 1
50° 59' 56" NB, 5° 52' 7" OL

Gemeentelijk monument: 017
Kadaster: STD00-D-8224

Bouwstijl: Neorenaissance stijl 

Bouwhistorie: Dit pand is het smalste huis van Sittard en gebouwd voor (en waarschijnlijk door) Willem Pörteneers, wiens initialen (twee maal) in de voorgevel staan vermeld. Het is een typisch voorbeeld van ‘aannemersarchitectuur’ met een overdaad aan detaillering in het metselwerk, geïnspireerd op een landelijke stroming in de architectuur. 

Exterieur: Het betreft een huis in de rooilijn van een gesloten straatwand in de historische stadskern van Sittard. Het wordt links en rechts begrensd door open terreinen achter hoge tuinmuren die niet tot het perceel behoren. Achter het huis is een kleine tuin. De bouwmassa bestaat uit twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, met aan de achterzijde een dakschild, haaks op de straat. Het zadeldak van de hoofdbouwmassa is gedekt met antracietkleurige vlakke Muldenpannen en voorzien van een gemetselde schoorsteen rechts. Links en rechts zijn bakgoten die op de zijgevels rusten met houten boeiboorden. De gevels van het pand zijn opgetrokken in roodbruine machinale baksteen en gemetseld in kruisverband. De voorgevel is een trapgevel, de zijgevels zijn recht gesloten en nagenoeg blind. Alleen links heeft de zijgevel twee boven elkaar gelegen vensters en is de gevel tevens witgeschilderd. De achtergevel heeft op de begane grond twee vensterassen en op de verdieping één. Het huis heeft hier een eenvoudige achterdeur met glaspanelen. Het metselwerk van de voorgevel is verzorgd met snijvoegen, die momenteel vrijwel over de gehele gevel zijn verweerd. 

Kapittelstraat 1 Sittard (FKG)
Kapittelstraat 1 Sittard (FKG)

Interieur: Uit een inventarisatie  in 2003 is bekend dat de kelder een bakstenen tongewelf heeft met in de hoeken grondwaterpeilverdelers. De begane grond is verdeeld in een vooren achterkamer. De trap is een houten spiltrap en de kap heeft een tussenspant. De vloeren op de begane grond zijn van hardsteen, op de verdieping van hout. De plafonds hebben geen ornamenten en de schouwen zijn dicht gemaakt. In de gang van voornaar achterkamer is een rondboog aanwezig. 

Bijzonderheden: Het venster naast de deur heeft een steens strek zonder koppen en een halfsteens segmentboog. Boven de segmentbogen zijn twee vierkante natuurstenen cartouches aangebracht met de tekst: ‘ANNO’ en ‘1907’. Onder het venster is in de plint een diepliggend kelderlicht aanwezig op straatniveau met een halfsteens strek. Tussen deur en kelderlicht is een ‘eerste steen’ in de vorm van een natuurstenen blokje aangebracht met de tekst: ‘WP 1907’.  Verder zijn bijzonder het siermetselwerk, de (decoratieve) natuursteenelementen, het snijvoegwerk en geglazuurde dorpelstenen in de voorgevel; De oorspronkelijke ramen en deur in de voorgevel. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >