Monumenten

Geleen Rijksmonument Woonhuis

RM517860 Geleen - Jodenstraat 3: Villa Cantemerle

BOVENMEESTERWONING, oorspronkelijk gelegen naast de Antoniusschool, is genaamd Villa Cantemerle, voorheen Villa Nova. Het pand is gebouwd in 1910 in traditionalistische stijl met lichte invloeden van de Chaletstijl. Het is gebouwd in twee bouwlagen met afgeplat tentdak. 

Locatie: Geleen, Jodenstraat 3
 

Rijksmonument: 517860
Kadaster: GLN00-B-5848

Bouwstijl: Traditionalistisch met invloeden van de Chaletstijl. Het is gebouwd in twee bouwlagen met afgeplat tentdak. De gevels hebben een donkere geprofileerde plint, waarboven donkeren grauw bruin metselwerk in kruisverband met gele speklagen en oorspronkelijk gestoken voeg. In de gevels zijn rechthoekige en ronde houten kozijnen en balkankers aangebracht. Enkele ramen hebben authentieke houten rolluiken. 

Jodenstraat 3 Oud Geleen (FKG)

Bouwhistorie: De architect was N. Ramakers sr. Het is gebouwd in 1910, hetgeen nog te zien is in de muurankers aan de voorzijde. 

Interieur: Het interieur is in hoge mate oorspronkelijk gebleven, met een meerkleurige tegelvloer en een fraai trappenhuis en gangboog. Verder hebben de deuren decoratieve kozijnlijsten en paneeldeuren met getint glas-in-lood.

Cultuurhistorie: Het pand werd gebouwd als woning voor de “bovenmeester”, die hoog in aanzien stond. De school, die in 1828 gebouwd werd, stond aan de westkant naast het huis. De eerste bewoner was meester S. Bemelmans. Hij noemde het “Villa Nova”. Zijn opvolger, meester Van Kan kreeg daarna de woning ter beschikking, Hij veranderde de naam in “Villa Cantemerle” hetgeen zijn favoriete wijnmerk was. De dochter van meester Van Kan (M. Selker – Van Kan) en haar echtgenoot (R. Selker) hebben het pand nu in bezit. Na een grondige restauratie kwam het in 2010 gereed. Het kruis dat in de tuin geplaatst werd, is vele jaren geleden in de tuin opgegraven. Het heeft enige tijd elders in Geleen gestaan, maar is door de familie opgeknapt en werd op 11 juni 2011 ingezegend. 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >