Monumenten

Munstergeleen Gemeentelijk monument Woonhuis

GM114 Munstergeleen - Geleenstraat 30 : Woonhuis

Dit wit geschilderd tweelaagse middenganghuis werd in 1857 gebouwd voor Jan Antoon Dols-Peussens zoals een gevelsteen boven de deur laat zien. Sindsdien is aan het uiterlijk van het huis weinig veranderd. Het is bekend onder de naam "Op de Kommel".

Locatie: Munstergeleen, Geleenstraat 30
50° 58' 30" NB, 5° 51' 27" OL

Gemeentelijk monument: 114
Kadaster: MSG00-C-28

Bouwstijl: traditioneel met classicistische elementen

Bouwhistorie: Dit wit geschilderd tweelaagse middenganghuis werd in 1857 gebouwd voor Jan Antoon Dols-Peussens zoals een gevelsteen boven de deur laat zien. Sindsdien is aan het uiterlijk van het huis weinig veranderd. Wel zijn de deur en de luiken vernieuwd en zijn er later aan de achterzijde links en rechts aanbouwen gerealiseerd.

Exterieur: Zoals gebruikelijk bij een middenganghuis is de voorgevel symmetrisch van opzet. Alle gevelopeningen kennen afgeronde bovenhoeken, een strekse rollaag en een enigszins uitstekende kopse laag. Alhoewel erop lijkend, zijn het geen korfbogen omdat de bovenzijde vlak is. Het deurkozijn heeft een hardstenen omlijsting terwijl de raamkozijnen een rondlopende stucwerklijst hebben en een hardstenen onderdorpel. Het bovenlicht boven de deur en alle raamopeningen zijn bezet met glas-in-lood. Zowel de twee van luiken voorziene vensters naast de voordeur als de drie ramen op de verdieping zijn T-vensters. De vensterluiken en de voordeur zijn van latere datum. Het zadeldak is licht geknikt en de overstekende bakgoot rust op een geprofileerde houten lijst. De erfscheiding aan de voorzijde bestaat uit zes gemetselde kolommen met daartussen een hekwerk boven een voetmuurtje. De kolommen zijn afgedekt met een afgevlakte prisma terwijl de twee middelste, iets hogere kolommen voorzien zijn van decoratief stucwerk.

 

Geleenstraat 30 Munstergeleen
Geleenstraat 30 Munstergeleen

Cultuurhistorie: Het gebied tussen de oude kom van Munstergeleen en Abshoven heette van oudsher “De Kommel”, een benaming die te danken zou zijn aan het feit dat het een lager gelegen gebied, een kom, betreft terwijl anderen het als een verbastering van “commende”, een in pacht uitgegeven stuk land, zien.
In 1934 werden zowel De Kommel als de Kerkstraat bij de vroegere kerk van Munstergeleen samen officieel de Geleenstraat

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >