Monumenten

Born Gemeentelijk monument Woonhuis

GM109 Holtum - Martinusstraat 30 : Woonhuis

Voormalige woonhuis uit 1885 in traditionele bouwstijl met eclecticistische elementen.  

Locatie: Holtum, Martinusstraat 30
51° 2' 54" NB, 5° 49' 16" OL

Gemeentelijk monument: 109
Kadaster: BOR00-B-5072

Bouwstijl: traditionele bouwstijl met eclecticistische elementen 

Bouwhistorie: 1885

Exterieur: Het object is gelegen in de historische kern van Holtum. Het betreft een half vrijstaand pand gelegen in een straatwand.  Het pand heeft een rechthoekige plattegrond evenwijdig aan de weg en een aanbouw aan de achterzijde. De bouwmassa bestaat uit één bouwlaag, gedekt met zadeldak evenwijdig aan de weg.  Het zadeldak tussen tuitgevels is gedekt met antreciet kleurige betonpannen en voorzien van een eenvoudige bakgoot op gootklossen. De schoorsteen is met leien bekleed.  Het pand is opgetrokken in roodbruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd.  De symmetrische voorgevel is drie vensterassen breed, met een Vlaamse gevel boven de middelste as. De gevel heeft een gecementeerde plint, gemetselde hoeklisenen en een sobere, bakstenen lijst ter markering onder de bakgoot. De oorspronkelijke voordeur met glas-in-lood bovenlicht is centraal in de gevel geplaatst en ligt iets terug van het gevelvlak. De hardhouten deur heeft geprofileerde panelen en raampje met siersmeedwerk en is toegankelijk via een lage trap met hardstenen dorpels. De deur is omgeven door een dubbel geprofileerde omlijsting van licht oranje verblendstenen. Aan weerszijden van de deur bevindt zich één vensteropening met een houten T-raam. De Vlaamse gevel heeft een  soortgelijk doch kleiner venster, midden boven de voordeur. De Vlaamse gevel heeft verder gemetselde hoeklisenen die geplaatst zijn op een uitkragende bloklijst en wordt bekroond door een klokvormige, wit gepleisterd bekroning met hierop een smeedijzeren windvaan. De vensteropeningen hebben met contrasterende oranje verblendsteen gemetselde dagkanten en segmentbogen, alle geprofileerd. De onderdorpels zijn van hardsteen.  De rechter zijgevel is een tuitgevel met een schouderstuk aan de straatzijde. Op de begane grond heeft de gevel één vensteropening met een niet-oorspronkelijk houten raam. Het betreft een breed, laag raam met een middenstijl. De vensteropening is aan de bovenzijde voorzien van een strekseboog en heeft keramische raamdorpelstenen.  Op de zolderverdieping heeft de gevel twee vensteropeningen met houten ramen met twee openslaande raamvleugels. Deze vensteropeningen zijn eveneens voorzien van een segmentboog en keramische raamdorpelstenen.  

Martinussstraat 30 Holtum (FKG)
Martinussstraat 30 Holtum (FKG) detail
Martinussstraat 30 Holtum (FKG) zijgevel

Bijzonderheden: Het bakstenen siermetselwerk, de oorpronkelijke voordeur met kozijn bovenlicht en het glasin-lood, de stenen bekroning van de Vlaamse gevel en de windvaan.  

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >