Monumenten

Born Gemeentelijk monument Woonhuis

GM107 Holtum - Kloosterstraat 14 : Onderwijzerswoning

Woonhuis uit omstreeks 1915, genaamd Huize Eugina, in traditionele bouwstijl met Neorenaissance elementen,  

Locatie: Holtum, Kloosterstraat 14
51° 2' 54" NB, 5° 49' 28" OL

Gemeentelijk monument: 107
Kadaster: BOR00-B-6115

Bouwstijl: traditionele bouwstijl met Neorenaissance elementen 

Bouwhistorie: Het huis werd in 1913 gebouwd als onderwijzerswoning van de naastgelegen R.K. Bijzondere school die behoorde tot het in 1901 gebouwde Eugeniaklooster. De onderwijzerswoning werd vanaf 1913 tot 1975 bewoond door de heren Spee, van de Berkt en Cramers, die allen hoofd van school waren. In 1975 is het pand gekocht door de familie Duijkers.  

Exterieur: Het object is gelegen aan de rand van de historische kern van Holtum. Het betreft een vrijstaand pand op beperkte verkaveling, terugliggend van belending.  Het huis heeft een vierkante plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen, gedekt met een mansardedak evenwijdig aan de weg. Oorspronkelijk was tegen de rechterzijgevel een éénlaagse aanbouw met zadeldak aanwezig. Deze aanbouw is inmiddels gesloopt en vervangen door een vijfzijdige erkerbouw. Deze later toegevoegde erker met plat dak valt buiten de bescherming.  Het mansardedak is gedekt met anthraciet-kleurige vlakke Muldenpannen en is voorzien van een eenvoudige houten bakgoot op gootklossen.  Het pand is opgetrokken in roodbruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels zijn recentelijk voorzien van nieuw voegwerk.  De symmetrische voorgevel heeft drie vensterassen en een middenrisaliet met een Vlaamse gevel die de gootlijst doorbreekt. De lijstgevel heeft een horizontale geleding door de bepleisterde plint, de in gele verblendsteen uitgevoerde spekbanden en de gootlijst. Op de begane grond heeft de gevel aan weerszijden van de middenrisaliet een vensteropening met een oorspronkelijke houten T-raam met achtruits bovenlicht. In de bovenramen zit kathedraalglas. De vensteropeningen hebben geprofileerde dagkanten in rode verblendsteen, een geprofileerde segmentboog in rode verblendsteen en een hardstenen onderdorpel. In de boogvelden is siermetselwerk aanwezig. In de middenrisaliet is terugliggend in een rondbogig portiek de oorspronkelijke houten voordeur met twee zijlichten en een meerruits bovenlicht geplaatst. In de zijen bovenlichten zit lichtgetint kathedraalglas. Boven het portiek bevindt zich een gestucte plaquette met gekrulde randen en de naam van het pand, ‘Huize Eugina’.  Op de verdieping heeft de gevel drie vensteropeningen met oorspronkelijke houten T-ramen met achtruits bovenramen. In de bovenramen zit kathedraalglas. De vensteropeningen hebben geprofileerde dagkanten, een geprofileerde segmentboog en een hardstenen onderdorpel. In de boogvelden is siermetselwerk aanwezig.  In de recht beëindigde geveltop van de middenrisaliet zijn twee kleine rechthoekige vensters gescheiden door een dunne muurdam van rode verblendsteen. De vensteropeningen hebben een omlijsting van rode verblendsteen en een hardstenen onderdorpel. De top is voorzien van een vierkante sieromlijsting op uitkragende, gemetselde consoles.  De rechter zijgevel, waarin de gepleisterde plint en de speklagen van de voorgevel zijn doorgezet, heeft zowel op de begane grond als op de verdieping twee vensteropeningen. De vensteropeningen hebben geprofileerde dagkanten, een geprofileerde segmentboog en een hardstenen onderdorpel. In de boogvelden is siermetselwerk aanwezig. De oorspronkelijke houten T-ramen hebben achtruits bovenlichten met kathedraalglas.  

Kloosterstraat 14 Holtum (FKG)
Kloosterstraat 14 Holtum (FKG)
Kloosterstraat 14 Holtum (FKG) Detail
Kloosterstraat 14 Holtum (FKG) detail

Bijzonderheden: Het siermetselwerk in de gevels, de gestucte plaquette met de naam van het pand, de penanten van de oorspronkelijke erfafscheiding en de oorspronkelijke ramen en deuren.  

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >