Verhalen

Sport Televisie en computer Geleen

Fortuna '54

'K.N.V.B.-beker en contracten in buitenland voor Fortuna'54' en 'Na rust zette Geleens team 1-2 achterstand in 4-2 zege om' . Met dit soort koppen openden op 17 juni 1957 de sportpagina's van de kranten. Onder de eerste aanhef schreef de verslaggever van dagblad Het Binnenhof dat Fortuna '54 vooraf had laten weten: 'Als we geen landstitel kunnen bemachtigen [in het seizoen 1956/1957 werd de club tweede], dan maar de beker. Die levert in elk geval ook de nodige wedstrijden (vooral in het buitenland) op.' 

De foto die dagblad Het Binnenhof afdrukte bij het wedstrijdverslag. Arie Pieneman heeft de KNVB-beker in handen. Rechts van hem Jan Notermans. In het midden, met gestippelde stropdas, voorzitter Gied Joosten. Links van hem Cor van der Hart. Geheel rechts keeper Frans de Munck.

Bekerfinale Feyenoord-Fortuna '54, 16 juni 1957

In het wedstrijdverslag werd geconstateerd dat Fortuna tijdens de finale al de 'uitgaansuniformen' aan had: 'wit shirt met rood-wit-blauwe biezen overdwars, witte broek en witte kousen. Het doet Braziliaans aan, maar daarvoor is het ook Fortuna, dat naar het buitenland gaat om voetbal te verkopen'. 

Het witte shirt met rode en blauwe baan dat Fortuna '54 droeg tijdens de KNVB-finalewedstrijd tegen Feyenoord. Dit tenue werd ook vaak gedragen bij de vele internationale wedstrijden die de club uit Geleen speelde. Tegenwoordig is een retro-exemplaar van dit klassieke voetbalshirt te koop.
Het succesteam van het seizoen 1956/'57. Staand, van links naar rechts: trainer Friedrich Donnefeld, Jan Notermans, Jeu Voncken, Frans de Munck, Arie Pieneman, Wim Dormans en Cor van der Hart. Zittend: Wim Huis, Bram Appel, Henk Angenent, André Ravenstein en Bart Carlier. Het elftal telde zes internationals: Notermans, De Munck, Van der Hart, Angement Appel en Carlier. (Foto Delahaye, Collectie Notermans).

De eerste
Fortuna ’54 was de eerste Nederlandse profclub en speelde een hoofdrol bij de introductie van het betaalde voetbal in ons land. De voetbalbond KNVB was begin jaren vijftig nog tegen een competitie van professionele clubs en wist het betaalde voetbal lange tijd te weren. Daardoor vertrokken talentvolle spelers naar het buitenland, waar ze een aardige cent konden verdienen. Het vaderlandse voetbal raakte in het slop. 
Voetballiefhebber Gied Joosten uit Geleen zag juist perspectief. In het dagelijkse leven was hij directeur van de in Heerlen gevestigde bouwonderneming Vascomij. Joosten reisde het hele land af om clubs voor een profcompetitie te interesseren en slaagde erin die van de grond te krijgen. Nog voordat hij zekerheid had over het doorgaan van deze competitie, contracteerde Joosten Jan Notermans van Sittardia. Die was daarmee de eerste profvoetballer in Nederland. Hij zei hierover: ‘natuurlijk nam ik een risico, want als de plannen van Joosten zouden stranden, kon ik rekenen op een enorme schorsing. De beloofde vergoeding betekende een enorme salarisverhoging voor mij. Ik kreeg van Joosten dertig gulden voor een training en vijftig gulden voor een gewonnen wedstrijd. Bij Sittardia was de vergoeding slechts vijf gulden.’

De spelers en begeleiders van het eerste uur, klaar voor aanvang van hun eerste training op maandagavond 26 juli 1954 in een door hekken afgesloten Burgemeester Damenpark. De foto is afkomstig uit het boek '40 jaar betaald voetbal 1954-1994
Jan Notermans (1932-2017) vlak voor zijn debuut in het Nederlands elftal in 1956. De middenvelder was in de jaren 1954-1964 een van de gezichtsbepalende spelers van Fortuna. Hij speelde 25 interlands

Tot de nok gevuld
Gied Joosten bracht zijn spelers onder in de nieuw opgerichte voetbalclub Fortuna ’54. De nieuwe profs, onder anderen Henk Angenent, André Hofman, Frans de Munck, Jan Notermans en Arie Pieneman, trainden in het Burgemeester Damenpark. Joosten slaagde erin Nederlandse spelers uit het buitenland los te weken: hij breidde de selectie uit met Cor van der Hart, Wim Huis, Frans Maessen en Leo Kleintjens. Op 29 augustus vond de eerste (oefen)profwedstrijd in Geleen plaats: Fortuna’54-BVC Den Haag (3-2). Plaats van handeling was het Mauritsstadion, dat met 17.000 toeschouwers tot de nok gevuld was. 

Prentbriefkaart van het Mauritsstadion in Geleen. Het Mauritsstadion was in eerste instantie het onderkomen van de gelijknamige amateurclub in Geleen. Profclub Fortuna '54 kwam 'inwonen' en lijfde vervolgens in 1958 de amateurs in.
Nadat Fortuna'54 gebruik ging maken van het Mauritsstadion werd de capaciteit uitgebreid van 20.500 naar 27.000 plaatsen.
Het Mauritsstadion met lichtinstallatie en enkele parkeerplekken voor auto's. In het seizoen 1958/ '59 werden vier 42 meter hoge lichtmasten bij het stadion geplaatst. Het aantal parkeerplaatsen voor auto's was in die jaren beperkt; maar een enkeling kwam met de auto. Veruit de meeste mensen kwamen te voet of per fiets.
Foto uit 1966 van clubicoon Cor van der Hart. Hij speelde gedurende de jaren 1954-1966 331 wedstrijden voor Fortuna.
Twee playboys: prins Bernard en de keeper van Fortuna '54 Frans de Munck. Op 21 juli 1956 streden Alkmaar en Fortuna om de Prins Bernhardbeker. Na de gewonnen wedstrijd reikte de prins de door hem geschonken beker uit aan aanvoerder Frans de Munck.

Top en middenmoot
In de eerste vijf seizoenen draaide Fortuna '54 mee in de top van de eredivisie. In de seizoenen 1954/'55 - 1958/'59 werd achtereenvolgens plek 3, 3, 2, 4 en 3 bereikt. Dat in deze jaren de landstitel niet werd behaald kwam onder meer door de vele oefenwedstrijden die Fortuna door de week speelde. Die leverden revenuen op. De club maakte naam in Europa. Fortuna kreeg uitnodigingen van roemruchte clubs als Real Madrid en de nationale elftallen van België en Zwitserland om ertegen te komen spelen. En ook in het Mauritsstadion maakten gerenommeerde tegenstanders hun opwachting: uit Engeland de Bolton Wanderers, West Ham United en Arsenal; uit Duitsland FC Köln, HSV, FC Kaiserslautern en Bayern München; Botafogo uit Brazilië; Boca Juniors uit Argentinie; Nimes, Racing Strasbourg en AS Monaco uit Frankrijk; voorts AS Monaco, Austria Wien, Rode Ster Belgrado (Joegoslavië) , Honvéd (Hongarije) en Galatasaray. (Turkije). Het kwam meer dan eens voor dat de spelers dagenlang onderweg waren om ergens een vriendschappelijke wedstrijd te spelen. Dan kwamen zij amper aan trainen toe. ‘We waren met de bus ergens in het oosten van Frankrijk,’ herinnerde André Hofman zich, ‘op weg van de ene wedstrijd naar de andere. Plotseling liet de trainer de chauffeur stoppen. Moesten we allemaal uitstappen, waarna de bus doorreed. Wij konden een kwartier achter de bus aanrennen, zo’n kilometer of vier. Daarna mochten we weer instappen en hadden we de training achter de rug.’

Elftalfoto van het seizoen 1958/'59. Staand, van links naar rechts: Notermans, Weber, Belski, Pieneman, Munsters en Van der Hart. Geknield: Morand, Quanjel, Angenent, Custers en Jongen.
Affiche van de wedstrijd Fortuna '54 - Rode Ster Belgrado, een van de vijftien internationale wedstrijden die Fortuna in het seizoen 1959/'60 naast de reguliere competitiewedstrijden speelde. Fortuna verloor deze wedstrijd met 3-5.
Omslag van het programmaboekje bij de wedstrijd Fortuna '54 - Bayern München. De met 4-5 verloren wedstrijd werd gespeeld in het seizoen dat Fortuna degradeerde: 1967/'68. De later zeer bekende (wieler)verslaggever Jean Nelissen schreef toen bijdragen in het clubblad van Fortuna.

In de periode 1958-1966 eindigde Fortuna '54 veelal in de middenmoot van de eredivisie. Hoogtepunt in deze jaren van de clubgeschiedenis was de tweede verovering van de KNVB-beker. Fortuna won de trofee in 1964 door in de finale ADO na strafschoppen met 3-4 te verslaan. 

Aanvoerder Peter Beenen mag de KNVB-beker de lucht insteken na de winst op ADO in de finale op 14 mei 1964.
De wimpel van Fortuna '54 uit het seizoen 1963/'64, toen voor de tweede maal de KNVB-beker werd gewonnen.

Noodlijdend
Financiële problemen en het uiteindelijke faillissement van Fortuna's hoofdsponsor, Gied Joostens bouwbedrijf Vascomij, leidden ertoe dat Nederlands eerste profclub geen sterrenelftal meer op het veld kon brengen. Door het sterk inboeten aan kwaliteit eindigde Fortuna in het seizoen 1966/'67 in de onderste regionen van de eredivisie. Een jaar later degradeerden Fortuna en Sittardia als voorlaatste en laatste in de competitie.

Ter herinnering aan het glorieuze voetbalverleden van Geleen staat in de buurt van het voormalige Mauritsstadion dit monument. Met links een reliëf van een hardlopende atleet en rechts van een vrouw met lauwerkrans en olympische vlag. De ornamenten zijn afkomstig van de voormalige stadionpoort. In het midden, tussen de logo's van Fortuna en Maurits, de namen van het basiselftal van Fortuna '54 bij de start van het betaald voetbal, bij de twee gewonnen KNVB-bekerfinales en bij de laatste thuiswedstrijd op 19 mei 1968. Linksonder de vermelding van de selectiespelers van Maurits van het seizoen 1956/'57, het jaar dat zij landskampioen werden bij de amateurs.

Uit pure noodzaak fuseerden de profclubs uit Geleen en Sittard. Onder de naam Fortuna Sittardia Combinatie (FSC) mocht de fusieclub in het seizoen 1967/'68 deelnemen in de eredivisie. Op korte termijn baatte de fusie niet, want met slechts 18 punten uit 34 wedstrijden degradeerde FSC naar de eerste divisie. 

Maarten de Kever en Peter Schulpen

 

Voor meer informatie over dit onderwerp zie:


Theo Vaessen, Fortuna Sittard story: 30 jaar betaald voetbal in de Westelijk Mijnstreek (1984) 4-17. 

Koos Snijders, Theo Vaessen: 40 jaar betaald voetbal 1954-1994. Een compleet overzicht van 1954 tot 1994: Fortuna ’54, Sittardia, Fortuna Sittard (1994) 5-40.

Link naar Fortuna museumhttps://www.fortunasittard.nl/club/fortuna-museum/ 

Link naar docu Fortuna pioniers van betaald voetbalhttps://www.youtube.com/watch?v=8AhEw5VEXtA

Laatste nieuws