Monumenten

Geleen Gemeentelijk monument Woonhuis

GM071 Geleen - Peschstraat 40 : Woonhuis

Vrijstaand huis uit 1898 in traditionele bouwstijl met elementen uit de een Neorenaissance.  

Locatie: Geleen - Peschstraat 40
50° 58' 14" NB, 5° 50' 34" OL

Gemeentelijk monument: 071
Kadaster: GLN00-B-5866

Bouwstijl: Traditionele bouwtrant met elementen uit de Neorenaissance 

Bouwhistorie: bouwstijl met elementen uit de een Neorenaissance.  

Exterieur: Het object is gelegen in de kern Oud-Geleen. Het betreft een vrijstaand huis op beperkte verkaveling, gelegen in rooilijn.  Het object bestaat uit een huis met een haakse achtervleugel. Links van het pand, terugliggend van de straat is een garage. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond evenwijdig aan de weg en bestaat uit twee bouwlagen, gedekt met een zadeldak evenwijdig aan de weg. De achtervleugel en de garage zijn niet beschreven.  Het zadeldak van het huis is gedekt met anthraciet-kleurige vlakke Muldenpannen en voorzien van een houten bakgoot op een gemetselde tandlijst.  Het pand is opgetrokken in roodbruine baksteen, gemetseld in kruisverband met een geknipte voeg. In de gevels bevinden zich speklagen van gele verblendsteen. De gevelopeningen hebben dagkanten van geprofileerde verblendsteen en siermetselwerk in de boogvelden. In de linker zijgevel bevinden zich muurankers.  De symmetrische voorgevel bestaat uit vijf vensterassen. De gevel heeft een horizontale geleding bestaande uit een bakstenen plint, spekbanden bij alle vensterdorpels en een lijst met siermetselwerk onder de bakgoot. De verticale geleding bestaat uit hoeklisenen en een smalle middenrisaliet die de goot en de gootlijst doorbreekt met een Vlaamse gevel. Deze heeft een rondbogige top, bekroond met een klein trapgeveltje.  Op de begane grond heeft de gevel vier vensteropeningen met oorspronkelijke houten Tramen. In de bovenramen bevindt zich glas-in-lood. De vensteropeningen zijn voorzien van een sierlijke, verblendstenen omlijsting, een rondboog met diamantkopvormige sluitsteen en een natuurstenen onderdorpel. De oorspronkelijke houten voordeur met bovenlicht is in de middenisaliet geplaatst. In het drieledige bovenlicht zit glas-in-lood. De deur heeft een rijke detaillering en smalle, hoge ruitjes. Net als de vensteropeningen heeft de entree een omlijsting uitgevoerd in verblendsteen en is er siermetselwerk in het terugliggende boogveld. Op de verdieping heeft de gevel vijf vensteropeningen met oorspronkelijke houten T-ramen. In de bovenramen zit glas-in-lood. De vensteropeningen zijn voorzien van een rondboog met sluitsteen en een natuurstenen onderdorpel. In de top van de middenrisaliet is één rond raam met een omlijsting van oranjerode verblendsteen en een houten raam met een kruisverdeling. Aan de boven-, onder-, linkeren rechterzijde van de vensteromlijsting zijn diamantkopvormige sluitstenen. De trappen van de geveltop zijn afgedekt met hardstenen platen.  De linker zijgevel heeft geen specifieke geleding. De gevel heeft een bakstenen plint. De hoeklisenen gaan over in een in baksteen uitgevoerd, klimmend fries. Op de zolder heeft de gevel één vensteropening met een oorspronkelijk rond houten raam met een kruisverdeling. Net als bij de voorgevel heeft het rondraam een omlijsting van oranjerode verblendsteen.  

Peschstraat 40 Geleen (FKG)

Cultuurhistorie: Het pand is bewoond geweest door het gezin van de vroegere gemeentesecretaris Van Zuylen.  

Bijzonderheden: Het siermetselwerk en natuursteenelementen in de gevels. De oorspronkelijke ramen met glas-in-lood en de voordeur. De oorspronkelijke decoratieve interieurelementen.  

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >