Monumenten

Sittard Rijksmonument Woonhuis

RM521648 Wilhelminstraat 30-36 : Wonen

De vier woonhuizen 1916, in een romantiserende traditionele stijl, zijn  bebouwd naar een ontwerp van architect Joseph Wielders te Sittard. 

Locatie: Sittard, Wilhelminastraat 30-32-34-36
50° 59' 58" NB, 5° 51' 37" OL

Rijksmonument: 521648
Kadaster: STD00-D-5551, STD00-D-5550, STD00-D-4632, STD00-D-4633

Bouwstijl: Romantiserende traditioneel 

Bouwhistorie: De vier woonhuizen 1916, in een romantiserende traditionele stijl, zijn  bebouwd naar een ontwerp van architect Joseph Wielders te Sittard. Het complex is als geheel in de lengterichting gesitueerd ten opzichte van  de Wilhelminastraat, op een in zuidelijke richting sterk afhellend perceel. Hierdoor zijn de souterrainverdiepingen aan de achtergevelzijde geheel zichtbaar.  

Exterieur: De vier woningen hebben elk een hoofdvolume met souterrainverdieping, twee bouwlagen en een zolderverdieping alsmede een achter-gevelaanbouw met souterrain en twee lagen onder plat, het geheel op een L-vormige plattegrond. Deze plattegronden zijn tweegewijs gespiegeld: bij Wilhelminastraat 30 en 32 is de uitbouw aan de rechter achtergevelhelft gerealiseerd, bij Wilhelminastraat 34 en 36 aan de linker achtergevelhelft. De hoekpanden zijn aan de zijgevels voorzien van een uitbouw, waarin de entreepartij en de voormalige veranda. De hoofdvolumes van de hoekpanden worden gedekt door asymmetrische, aan de lange zijden gewelfde wolfdaken. De wolfeinden aan vooren achterzijde steunen op  een overstek met houten consoles. De hoofdvolumes van de teruggerooide tussenpanden worden gedekt door zadeldaken met luifelgoten. De vier woningen zijn opgetrokken in rode baksteen, de voorgevels gemetseld in kruisverband, de zijen achtergevels in halfsteens verband. Een plint met rollaag, deels  gepleisterd. De oorspronkelijke rode Tuile du Nord-pannen zijn bij Wilhelminastraat 30 op het hoofdvolume grotendeels vervangen door donker getinte betonnen Tuiles du Nord. De wolfeinden hebben leien. De uitbouw aan de achtergevel heeft nog de oorspronkelijke pannen; ook Wilhelminastraat 32 heeft donker getinte betonnen Tuiles du Nord; Wilhelminastraat 34 heeft nog de oorspronklijke rode Tuiles du Nord; Wilhelminastraat 36  heeft rode Hollandse betonpannen, wolfeinden met rode bitumen.  

Wilhelminastraat 30-36 Sittard (FKG)
Wilhelminastraat 30-36 Sittard (FKG)
Wilhelminastraat 30-36 Sittard (FKG)
Wilhelminastraat 30-36 Sittard (FKG) detail

Interieur: De interieurindeling van Wilhelminastraat 30 is op de begane grond ten dele gewijzigd; de indeling van Wilhelminastraat 32 is intact; het interieur van Wilhelminastraat 34 is, inclusief de indeling, gaaf bewaard gebleven; de interieurindeling van Wilhelminastraat 36 is aangepast aan de kantoorfunctie, maar slechts ten dele gewijzigd.  

Bijzonderheden: De vier woonhuizen beschikken over een aanzienlijke architectuurhistorische zeldzaamheidwaarde. Ze vormen een karakteristiek voorbeeld uit het vroege oeuvre van de Sittardse architect Joseph Wielders en beschikken over aanzienlijke esthetische kwaliteiten, een bijzondere ornamentiek en opvallend materiaalgebruik 

Wat is HIS?

HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born en vormt de eerste drie letters van ‘historie’. HIS is de digitale geschiedenisbeschrijving van de gemeente Sittard-Geleen. Het is een initiatief van de Vereniging Sittards Verleden en is inmiddels ‘geadopteerd’ door de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born.

Lees verder >