RM521642 Sittard - Paardestraat 31 : Wonen
Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1900 in een traditionele stijl met eclecticistische elementen.
Locatie: Sittard, Paardestraat 31
50° 59' 55" NB, 5° 52' 21" OL
Rijksmonument: 521642
Kadaster: STD00-G-2803
Bouwstijl: Traditionele stijl met eclecticistische elementen
Bouwhistorie: Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1900. De bomschade aan het pand werd in 1945 hersteld. In 1995 is de zuidgevel opnieuw gestuct, waarbij de oorspronkelijke imitatievoegen zijn verdwenen.
Exterieur: Herenhuis met gedeeltelijke souterrainverdieping, drie BOUWLAGEN en vliering op een vierkante PLATTEGROND. Het huis wordt gedekt door een gewelfd TENTDAK met Tuiles du Nord. Bakgoten op consoles. Schoorsteen op het oostelijke dakvlak, dakvenster op het westelijke dakvlak aan de Paardestraat. Het pand heeft een gepleisterde plint, een bakstenen optrek in kruisverband met gesneden voegen, gesausde hardstenen dorpels, gestucte vensteren deurlijsten, gestucte bakgootconsoles. Houten vensters en deuren. Twee decoratieve GEVELS, één aan de westelijke Paardestraatzijde en één aan de noordelijke tuinzijde, symmetrisch van opbouw en beëindigd door bakstenen hoeklisenen. Per bouwlaag drie segmentboogvormige houten T-vensters met geornamenteerde stijlen, in stuclijsten. Deze stuclijsten zijn in de eerste laag voorzien van schelpkuiven en krullen, in de tweede laag van halfronde frontons, in de derde laag met architraaflijsten. De entree, in de middenas van de noordgevel aan de tuinzijde, heeft een segmentboogvormige dubbele houten paneeldeur met bovenlicht en twee hardstenen traptreden. De westen noordgevel eindigen in een bakstenen kroonlijst met diverse ornamenten en gestucte bakgootconsoles. De zuiden oostgevel worden begrensd door verkorte lisenen onder een kroonlijst. De ZUIDGEVEL aan de walzijde is blind en is gestuct. De bakstenen OOSTGEVEL, met een onregelmatige indeling, heeft in de noordelijke gevelhelft twee bovenelkaar liggende segmentboogvormige T-vensters en een segmentboogvormige dubbele houten tuindeur met bovenlicht. Strekken en hardstenen dorpels. In de zuidelijke gevelhelft zijn per bouwlaag twee kleine rechthoekige vensters geplaatst. De gevel toont verschillende kleuren metselwerk, door verbouwing. Aan de westzijde, langs de Paardestraat staat een BAKSTEENMUUR met steunberen, gestucte pijlers met vazen en een dubbel smeedijzeren hek. Aan de zuidelijke walzijde wordt het perceel omgeven door een oude bakstenen keermuur. De indeling van het INTERIEUR, gekenmerkt door een centrale gang met paneeldeuren, is ten dele gewijzigd. In dit interieur zijn onder meer van belang de resterende plafonds met stuclijsten en ornamenten; de marmeren haardlijsten; de gangboog voor het trappenhuis, met twee engelen die een wapenschild dragen; het trappenhuis. Het souterrain wordt gekenmerkt door bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-profielen.
Cultuurhistorie: Het herenhuis aan de Paardestraat 31 is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.