GM182 Sittard - Millenerweg 3 : Boerderij
Hoeve Kleibergshof, een carréboerderij daterend uit de achttiende eeuw. is gelegen in de buurt van kasteel Millen, aan de noordgrens van de voormalige gemeente Sittard.
Locatie: Sittard, Millenerweg 3
51° 1' 11" NB, 5° 51' 54" OL
Gemeentelijk monument: 182
Kadaster: STD00-K-3074
Bouwstijl: Traditioneel
Bouwhistorie: Hoeve Kleibergshof, een carréboerderij daterend uit de achttiende eeuw. is gelegen in de buurt van kasteel Millen, aan de noordgrens van de voormalige gemeente Sittard. Oorspronkelijk lag de boerderij in een open, landelijk gebied. De omgeving van de boerderij is echter de laatste decennia omgevormd tot industrieen handelsterrein, waarbij de oorspronkelijke context van de boerderij verloren is gegaan.
Exterieur: Het complex heeft een carrévorm en heeft drie bouwvolumes die zijn gegroepeerd rondom een binnenplaats. Het betreft een woonhuis, een langdeel-schuur en een L-vormige stalvleugel. Het woonhuis bestaat uit één bouwvolume, heeft een rechthoekige plattegrond evenwijdig aan de Millenerweg en is gedekt met een zadeldak evenwijdig aan de Millenerweg. De bouwmassa bestaat aan de voorzijde uit anderhalve bouwlaag en aan de achterzijde uit één bouwlaag. De bouwmassa van de schuur bestaat uit één bouwlaag, gedekt met een zadeldak haaks op de Millenerweg. De stalvleugel heeft een L-vormige plattegrond grotendeels evenwijdig aan en deels haaks op de Nusterweg. De bouwmassa bestaat uit één bouwlaag, gedekt met een zadeldak grotendeels evenwijdig aan en deels haaks op de Nusterweg. De zadeldaken zijn gedekt met rode (opnieuw) verbeterde Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in bruinrode baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De symmetrische voorgevel van het woonhuis bestaat uit vijf vensterof gevelassen. De vensteropeningen zijn voorzien van een gemetselde rollaag en een hardstenen onderdorpel. De oorspronkelijke sobere gesloten houten voordeur is centraal in de gevel geplaatst. De voordeur is bereikbaar middels een hardstenen trap van vier treden. De indeling van de achtergevel is op het begane grond niveau nagenoeg identiek aan de voorgevel. De achtergevel heeft geen verdieping. De asymmetrische zijgevels bestaan uit twee vensterof gevelassen. Daarnaast is voor de ramen een smeedijzeren traliewerk geplaatst. De vensteropeningen zijn voorzien van een gemetselde rollaag en een hardstenen onderdorpel. In de topgevel is op zolderniveau een half ronde vensteropening aanwezig. De symmetrische kopgevels van de langdeel-schuur zijn voorzien van een grote inrijpoort met korfboog. De beide langgevels zijn (nagenoeg) gesloten gevels. Alleen aan de zijde van de binnenplaats zijn enkele loopdeuren en kleine ramen aanwezig. De beide kopgevels aan het uiteinde van de L-vormige stalvleugel zijn beide bovendakse topgevels. In de kopgevel bij het woonhuis zijn enkele nog oorspronkelijke blokkozijnen aanwezig. Voor het overige zijn aan de zijde van de binnenplaats nog enkele oorspronkelijke gevelopeningen, waaronder poorten en staldeuren aanwezig. De gevels aan de buitenzijde van de bouwmassa waren van oorsprong gesloten, maar zijn momenteel voorzien van enkele later aangebrachte gevelopeningen. Het carré wordt afgesloten door muren die de bovengenoemde bouwvolumes onderling verbinden.
Bijzonderheden: De nog aanwezige oorspronkelijke deuren en raamkozijnen.