GM077 Geleen - Raadhuisstraat 21 en 21a : Winkel / Wonen
In het eerste helft van de twintigste eeuw groeide het dorp Geleen als gevolg van de mijnbouw uit tot een stad. Hierbij hoorde ook een (nieuw) centrum met winkels. Het markante winkelpand Raadhuisstraat 21 en 21a werd, in opdracht van Van Haren’s schoenfabrieken te Waalwijk, in1939 ontworpen door architect M.J.A. Blokdijk uit Breda.
Locatie: Geleen, Raadhuisstraat 21 en 21a
50° 58' 6" NB, 5° 49' 43" OL
Gemeentelijk monument: 077
Kadaster: GLN00-A-6491
Bouwstijl: Plastisch functionalisme
Bouwhistorie: In het eerste helft van de twintigste eeuw groeide het dorp Geleen als gevolg van de mijnbouw uit tot een stad. Hierbij hoorde ook een (nieuw) centrum met winkels. Het markante winkelpand Raadhuisstraat 21 en 21a werd, in opdracht van Van Haren’s schoenfabrieken te Waalwijk, in1939 ontworpen door architect M.J.A. Blokdijk uit Breda. Als gevolg van de mijnbouw breidde Geleen zich in enkele decennia enorm uit. Tussen de oude kernen Geleen en Lutterade ontstond een “nieuw centrum”. De stedenbouwkundige opzet van dit nieuwe centrum was van Joseph Cuypers (de zoon van Pierre Cuypers). Het object maakt deel hiervan uit. Het betreft een pand dat deel uitmaakt van een gesloten straatwand en is gelegen in de rooilijn.
Exterieur: Het object bestaat uit één hoofdbouwvolume, met aanbouw(en) aan de achterzijde. De hoofdbouwmassa heeft een rechthoekige plattegrond evenwijdig aan de weg en bestaat uit drie bouwlagen, gedekt met een plat dak. De achtergevel en aanbouw(en) zijn niet beschreven. Dak: Het platte dak van de hoofdbouwmassa is aan de voorzijde voorzien van een betonlijst. Voorgevel: De symmetrische voorgevel van het pand is samengesteld uit metselwerk, betonelementen en ramen. De gevel heeft zowel een horizontale als verticale geleding. Aan beide zijden van de gevel is over de gehele hoogte een verticale betonpenant aanwezig. Tussen beide betonpenanten is vanaf de eerste verdieping een strook concaaf-vormig metselwerk aangebracht, gemetseld in gele baksteen in kopsteenverband en platvol gevoegd. Op de begane grond is over de gehele breedte van de gevel een etalagepui van recente datum aanwezig. Deze is geplaatst tussen de twee verticale betonpenanten. Boven de etalagepui is later een (storende) luifel aangebracht. Zowel op de eerste als op de tweede verdieping is tussen het verticale concaaf-vormige metselwerk over de hele breedte van de gevel een eveneens concaaf-vormige pui aangebracht. Deze bestaat uit een decoratieve betonnen borstwering met hierboven een vierdelig raam met bovenlichten. Deze ramen zijn omstreeks 1960 vernieuwd. Boven de brede ramen van de eerste en tweede verdieping is een rechte slank gedimensioneerde betonluifel aanwezig, die doorloopt tot in het metselwerk aan weerszijden van de ramen. De gevel is aan de bovenzijde beëindigd met een eenvoudige sierlijst en afdekplaten.
Cultuurhistorie: Het object is van belang wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap, cultuurhistorische waarde en meer in het bijzonder vanwege:
• de architctuurhistorische betekenis in relatie tot de esthetische kwaliteit van het ontwerp.
• de architectonische gaafheid van het exterieur.
• als een plaatselijke uiting van een belangrijke (landelijke) architectuurstroming
• de bijzondere detaillering of bijzondere ornamenten.
• het object is ruimtelijk bepalend c.q. markant voor de omgeving.
• de betekenis van het object als onderdeel van de historisch gegroeide nederzettingsstructuur, waarbij het oorspronkelijke beeld herkenbaar is gebleven.
• de architecturhistorische en typologische zeldzaamheid in relatie tot de gaafheid van het object.de betekenis voor de plaatselijke geschiedenis als uitdrukking van een sociaaleconomischeontwikkeling.
Bijzonderheden: De betonelementen en het siermetselwerk van de voorgevel.