GM133 Sittard - Engelenkampstraat 45 : Hotel-restaurant
Het object is gebouwd als hotel-restaurant door de familie Kerens, daarna in gebruik geweest als kantoor/winkel met bovenwoningen.
Locatie: Sittard, Engelenkampstraat 45
Gemeentelijk monument: 133
Kadaster: 6131 JE -6131 JC
Bouwstijl: Expressionistische bouwstijl
Bouwhistorie: Het object is gebouwd als hotel-restaurant door de familie Kerens, daarna in gebruik geweest als kantoor/winkel met bovenwoningen. Restauraties in 1938 en 2010.
Exterieur: De hoofdbouwmassa omvat drie bouwlagen en wordt aan de bovenzijde afgesloten met een plat dak. Het pand ligt op de hoek van de Engelenkampstraat en het Tempelplein, de hoek van het gebouw is afgeschuind. De architect heeft door de toepassing van verschillende gekleurde vlakken baksteen, de afwisseling van horizontaal en verticaal metselwerk en de detailleringen (onder ander de daklijst) een dynamiek verkregen in de gevels. Dit is duidelijk waarneembaar nu de gevelstenen schoon zijn en ontdaan zijn van de verweringslaag.In de gevel wisselen drie verschillende kleuren baksteen elkaar af: geel, rood en donkergrijs. De smalle en rijk versierde gevelas op de hoek is hoger opgetrokken en geeft het gebouw een verticaal accent. De voorgevel gelegen aan de Engelenkampstraat is te verdelen in twee grote vlakken. Het ene gevelvlak gelegen direct links naast de afgeschuinde hoek (tweede en derde verdieping in gele baksteen) en dat qua metselwerk en (nog oorspronkelijke) raamindeling identiek is aan de rechter zijgevel gelegen aan het Tempelplein.
Het andere gevelvlak onderverdeeld in twee gevelassen: uiterst links (eerste en tweede verdieping) in gele baksteen gemetseld en rechts daarnaast een gevelas in rode baksteen uitgevoerd. De indeling op de begane grond van dit gevelvlak is niet origineel en ook de gestucte omlijsting van de twee raampartijen is later aangebracht. De twee delen van de voorgevel die in gele baksteen zijn uitgevoerd en de zijgevel worden aan de bovenzijde afgesloten met een licht vooruitspringende gemetselde daklijst van donkergrijze bakstenen met golvende onderzijde.
Cultuurhistorie: Het object is ruimtelijk markant voor de directe omgeving en maakt deel uit van een aaneengesloten huizenwand gebouwd in dezelfde periode. Het pand is van belang wegens de bijzondere detailleringen.
Bijzonderheden: Het uitbundige siermetselwerk, de gevelsteen, de twee oorspronkelijke buitenlampen (voorzien van glas-in-lood), de smalle ramen op de eerste en tweede verdieping van de afgeschuinde hoek en het raampje met glas-in-lood op de verdieping van de rechter zijgevel.